На фокус
Начало / Свят / Виет Тан Нгуен прибави наградата Едгар към Пулицъра си

Виет Тан Нгуен прибави наградата Едгар към Пулицъра си

Nguyen-SYMPATHIZER-jacket-artНаскоро награденият с Пулицър роман на Виет Тан Нгуен „The Sympathizer“ спечели и най-голямата американска награда за криминални четива, съобщи в. „Гардиън“. Книгата, разказваща за комунистически шпионин от виетнамско-немски произход в Лос Анджелис, беше отличена като най-добър дебют миналата седмица. Дни преди това романът на Нгуен беше отличен и с Пулицър заради многопластовостта си и умелото представяне на два гласа и две държави – Виетнам и САЩ.

След церемонията за Пулицър Нгуен писа в сайта си, че „докато получавах наградата, знаех, че дължа огромна благодарност на всеки, борил се преди мен за социална справедливост, мир, равенство и равно представителство на всички в обществото. Мисля за това колко много дължа на тези, борили се за граждански права, за икономическо равенство и как тези ценности са неразделна част от справедливостта в литературния свят. Никой автор, представител на малцинство или цветнокож, няма право да твърди, че е постигнал всичко само и единствено благодарение на своите усилия. Ние всички дължим много на колективните борби и на активистите, които ни предшестват, които са положили основите на нашите лични постижения, някои от които се помнят и до днес, но повечето са вече забравени“.

За нехудожествена литература беше отличена книгата на Лори Рой „Let Me Die in His Footsteps“, вдъхновена от историята за последния осъден на публично обесване в САЩ. „Obits“ от последният сборник с разкази на Стивън Кинг „Базарът на лошите сънища“ взе наградата в категорията, посветена на краткия жанр.

По принцип журито на наградата Едгар не публикува мотивите за своя избор, но в свое ревю „Гардиън“ пише за „The Sympathizer“, че това е „смело напомняне за войната във Виетнам и частното и общото й наследство“.

Голямата Едгар награда за цялостно творчество отиде при Уолтър Моусли, когото журито определи като „един от най-харесваните и плодотворни криминални писатели на нашето време“, както и като най-успешният и известен цветнокож крими автор. Самият Моузли определи наградата като едно от ключовите събития в живота си и заяви, че се чувства на върха на кариерата си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …