Начало / Свят / Виет Тан Нгуен прибави наградата Едгар към Пулицъра си

Виет Тан Нгуен прибави наградата Едгар към Пулицъра си

Nguyen-SYMPATHIZER-jacket-artНаскоро награденият с Пулицър роман на Виет Тан Нгуен „The Sympathizer“ спечели и най-голямата американска награда за криминални четива, съобщи в. „Гардиън“. Книгата, разказваща за комунистически шпионин от виетнамско-немски произход в Лос Анджелис, беше отличена като най-добър дебют миналата седмица. Дни преди това романът на Нгуен беше отличен и с Пулицър заради многопластовостта си и умелото представяне на два гласа и две държави – Виетнам и САЩ.

След церемонията за Пулицър Нгуен писа в сайта си, че „докато получавах наградата, знаех, че дължа огромна благодарност на всеки, борил се преди мен за социална справедливост, мир, равенство и равно представителство на всички в обществото. Мисля за това колко много дължа на тези, борили се за граждански права, за икономическо равенство и как тези ценности са неразделна част от справедливостта в литературния свят. Никой автор, представител на малцинство или цветнокож, няма право да твърди, че е постигнал всичко само и единствено благодарение на своите усилия. Ние всички дължим много на колективните борби и на активистите, които ни предшестват, които са положили основите на нашите лични постижения, някои от които се помнят и до днес, но повечето са вече забравени“.

За нехудожествена литература беше отличена книгата на Лори Рой „Let Me Die in His Footsteps“, вдъхновена от историята за последния осъден на публично обесване в САЩ. „Obits“ от последният сборник с разкази на Стивън Кинг „Базарът на лошите сънища“ взе наградата в категорията, посветена на краткия жанр.

По принцип журито на наградата Едгар не публикува мотивите за своя избор, но в свое ревю „Гардиън“ пише за „The Sympathizer“, че това е „смело напомняне за войната във Виетнам и частното и общото й наследство“.

Голямата Едгар награда за цялостно творчество отиде при Уолтър Моусли, когото журито определи като „един от най-харесваните и плодотворни криминални писатели на нашето време“, както и като най-успешният и известен цветнокож крими автор. Самият Моузли определи наградата като едно от ключовите събития в живота си и заяви, че се чувства на върха на кариерата си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …