Начало / България / Романът на Ина Вълчанова „Остров Крах” спечели награда „Развитие“

Романът на Ина Вълчанова „Остров Крах” спечели награда „Развитие“

bigpath_44Романът на Ина Вълчанова „Остров Крах” спечели Деветото издание на Литературен конкурс „Развитие” за непубликуван български роман.

С уговорката, че решението е било трудно поради равностойността на 7-те номинирани романа, председателят на журито професор Ивайло Знеполски обяви на церемония в Централен военен клуб победителят в конкурса. Журито бе в състав – проф. Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов, селектираха 7-те номинации от общо 118 постъпили ръкописа.

„Изненадана съм. Това са историите, които се губят в някакви много важни истории“, каза Вълчанова в предаването „Денят започва с култура“ на БНТ.

Основното заключение на тримата е, че това издание на конкурса показва, че у нас „има воля за роман“. Изтъкнато бе и много доброто ниво на писане, а Георги Господинов сподели своята констатация, че вижда „обещание“ в 9-тия конкурс „Развитие“, тъй като 85 процента от ръкописите са на непознати на аудиторията автори.

Освен кристалната статуетка на конкурса, Ина Вълчанова получава 7 хиляди лева и издаване на романа.  По препоръка на журито организаторите ще издадат и втория от номинираните романи – „Светата Кръв“ на Антон Баев.

Самата Вълчанова нашумя с романа си Потъването на Созопол“, който има номинация за Награда „Хеликон“ и наскоро бе филмиран.