Начало / Любопитно / Най-добрият Поаро стана на 70

Най-добрият Поаро стана на 70

Красимир Проданов, радио „Хеликон“

Дейвид Сушей влиза в кожата на детектива през 1989 г.

237311_67

Критиката е във възторг от превъплъщението му. Една от оценките е, че именно Сушей изгражда най-правдоподобния образ на героя. Гледаш филма и все едно четеш книгата на Агата Кристи.

Преди да излезе на снимачната площадка Сушей изчел всички романи на прочутата писателка. При това си водел старателни записки за характера на Поаро. Опитвал се да докара и подходящия акцент – нали самият детектив е белгиец.

За ролята го избира семейството на Агата Кристи

И с право, защото Сушей се появява общо в около 70 телевизионни филма, посветени на Еркюл Поаро. Играе ролята цели 24 години, което е доста повече от възможностите на всеки един актьор, превъплътил се в кожата на друг популярен агент – Джеймс Бонд.

Създава големи роли и на сцена

Самият актьор е роден в Лондон, като завършва музика и театрално изкуство. На 27 става част от Кралската Шекспирова трупа, като изиграва доста класически образи от пиесите на Великия бард. Казват, че заради характерния си вид, въпреки своето майсторство, не се радвал на кой знае какви обожатели. Но нещата се променят, когато започва да се появява и в киното. Сякаш е абониран за ролите на опърничави персони с характер – изиграва последователно създателя на психоанализата Зигмунд Фройд, изобретателя на водородната бомба Едуард Телър, а прибавя и ролята на още една литературна знаменитост. Това е Леополд Блум от прословутия роман на Джойс „Одисей”.

Печели ролята с най-лошото си превъплъщение

В „Тринайсет на вечеря” Сушей играе друг известен герой от книгите на Агата Кристи – инспектор Джап. Тогава в главната роля блести Питър Устинов. Дейвид не иска да си спомня за този филм, твърди за себе си, че бил трагичен. Толкова зле, че после го… избират за Поаро.

David_Suchet_001Дейвид Сушей е образец за британска изисканост и стил

Към 70-те си години сега е добавил и титлата командор на Британската империя. Връчва му я лично Елизабет ІІ, при това с думите колко много го харесва като Еркюл Поаро… А щом кралицата твърди, че е добър, значи критиката може да замълчи. Но в този случай всички са единодушни. Сушей даде на Поаро най-доброто, на което е способен един актьор.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228485_b

Тайни, които ще разтърсят цялата страна

Най-новото заглавие от скандинавския ноар у нас е романът „Черен мрак“ на Рагнар Йонасон. Заслепяващата …