Начало / Свят / Уолт Уитман написал справочник за мъжко здраве

Уолт Уитман написал справочник за мъжко здраве

Walt_Whitman_-_George_Collins_CoxОтдавна загубена книга за мъжкото здраве на Уолт Уитман, засягаща теми от мъжествеността до грижата за краката, беше преоткрита от учени повече от 150 години след първото й публикуване под псевдоним. Новината съобщи в. „Гардиън“.

Издаден под известния псевдоним на Уитман Моус Велсър, справочникът е публикуван от New York Atlas през 1858 г. и съдържа почти 50 000 думи. Закари Търпин от Хюстънския университет попада на справочника, докато разглежда дигитален архив на Ню Йорк Трибюн, а в един от броевете се анонсира предстоящото излизане на справочника. Той поръчва дигиталните архиви и на New York Atlas, където е изумен от откритието си – съвети за мъжкото здраве и физика в 13 части.

„Когато започнах проучването, изобщо не подозирах, че този текст съществува. Учените знаеха, че освен купищата ръкописи, Уитман е нахвърлял и подобни текстове. Но никой не знаеше, че те са видели бял свят”, казва Търпин и още: „Отне ми цяло денонощие да осъзная точно какво съм открил, а именно неизвестна и доста необичайна книга на самия Уолт Уитман”. Верифицирането на авторството на Уитман отнема минути, по думите на Търпин, не само защото псевдонимът е добре известен, но и заради съвпадения на цели фрази с други негови ръкописи, посветени на физиология, здраве и физически упражнения.

Текстът на справочника вече е публикуван онлайн, а към оригиналния текст преподавателят от Университета на Айова Ед Фолсъм публикува въведение, в което определя откритието като забележително за всички, изучаващи творчеството и живота на Уитман.

Според Търпин, справочникът може да се разглежда като есе за мъжката красота с шовинистичен нюанс, спортни мемоари, манифест по евгеника, описание на живота в Ню Йорк, анекдот за дълголетието дори псевдонаучен текст за дълголетие. „Читателите трябва да са подготвени за един нетипичен Уитман, който лавира от мечтата до реакционерството, от разума до безсмислието, от егалитарното до расисткото и от пацифизма до кръвожадността”.

„Пазете мъжката си енергия, здравето и силата си”, съветва авторът на „Стръкчета трева“ и „Летя над всичко“ в една от статиите: „Това е най-свещеното, което ще притежавате. За всички ваш, чиновници, литератори, безделници, животът е пълен с жар и красота, ако подходите към него с правилния дух”. Поетът също представя виждането си, че единственият начин да се повдигне моралът на младите е те да се превърнат в здрави, чистокръвни и енергични екземпляри. Той препоръчва спортове като гребане, ловни екскурзии с куче и пушка, риболов.

Културата за самопомощ може да изглежда като модерна концепция, но Търпин изтъква, че справочникът на Уитман доказва обратното – тази култура е много по-стара, отколкото смятаме и е добре развита още през 1858 г., поетът не е нейният откривател.

Фолсъм очаква, че ще се появят още изгубени творби на Уитман – публикувани или под формата на ръкописи, в дигитални архиви или прашни сандъци. „Всяка година се откриват нови негови текстове – писма и статии във вестници, препечатки от негови творби в неочаквани издания”, уточнява той: „Наскоро беше открито ново стихотворение. Уитман е много плодовит писател и сам се определя като „словоохотлив до последно”. И е прав – той продължава да говори дори и през 2016 г., имаме нови 50 000 думи от него, които не сме чели преди”.

Прочетете още

japanese-cherry-trees-324175_1920

20 поетични книги, които да прочетете на Световния ден на поезията

Навръх Световния ден на поезията Lira.bg потърси кои са най-продаваните поетични книги в последната година. …