Начало / Критика / „Любовта трае три години” привлича като магнит

„Любовта трае три години” привлича като магнит

183107_bКрасимир ПРОДАНОВ, радио Хеликон

Доказано добра е, защото овехтява в ръцете ти

Интернет е пълен с цитати от книгата… „Любовта причинява проблеми с дишането”, четем на едно място… „За да бъдеш щастлив, се нуждаеш от сигурност, за да си влюбен, се нуждаеш от несигурност” – още една реплика от творбата на Бегбеде.

Книгата обаче разкрива чара си, когато я хванеш в ръце, когато започнеш да отгръщаш от страница на страница. Осмисляш написаното от Бегбеде, щом томчето започне да овехтява в ръцете ти. После се връщаш за ново в книжарницата, понеже твоето си го дал на някой друг. А „Любовта трае три години” привлича като с магнит – прочел си я, но искаш пак да изживееш някой момент. Цитатите в интернет няма как да ти го дадат. Но пък точно тази страст към книгата е доказателството, че „Любовта трае три години” е доказано добра – толкова доказано и толкова добра, че може да я четеш през всичките тия три години. Стига да не се влюбиш истински – тогава ще забравиш за книгата. Но само временно…

Бегбеде не е пример за писател

Из сивито му се мотаят прекалено много странности, за да е един от литературната кохорта на Франция. А в нея, всички знаем, има знаменити имена. Работи в пиар агенция, но го уволняват, когато излиза „9,99 лв.”. Започва работа в издателство, но и там май любовта трае три години… Опитва от всичко – и от литературната критика, и от семейния живот, и от кокаина.

„Любовта трае три години” все пак е за безнадеждно влюбените

За онези, които се събуждат с усмивка. И ще ви го докажем пак с цитат… „Най-прекрасните празници са онези, които се случват вътре в нас.” Бегбеде го е казал. Всъщност, не е ли време  за ново томче на „Любовта трае три години”. Не е ли пак време за любов?

„Любовта трае три години” е доказано добра в най-важното – тя разпалва страстта към четенето. Затова попада и в тази селекция на „Хеликон” – „Доказано добрите книги”. Сега и завинаги.

Прочетете още

beigbeder-09

Бегбеде: Знам, че съм луд – наполовина ексхибиционист, наполовина воайор

Фредерик Бегбеде е изключително сетивен човек, чиято дълбока душевност трудно може да се обеме. Да …