Начало / Свят / Изповедта на политически бежанец взе награда „Пулицър“

Изповедта на политически бежанец взе награда „Пулицър“

Nguyen-SYMPATHIZER-jacket-artИсторията на един политически затворник, описана в книгата „The Sympathizer“ донесе на автора си Виет Тан Нгуен една от най-престижните награди в литературния свят – „Пулицър“. Призът, носещ името на един от най-прочутите журналисти от края на XIX в. и началото на XX в. Джоузеф Пулицър, създател и на жълтата преса, се присъжда ежегодно за журналистика и литература.

Романът „The Sympathizer“ е дебютен за Нгуен, но бързо се превърна в бестселър на „Ню Йорк Таймс“. Авторът отдава почит на 40-ия юбилей от завземането на Сайгон от армията на Северен Виетнам, като си спомня за този исторически момент не и без чувство за хумор. Той разказва и за живота на бежанците в Лос Анджелис. Нгуен се оказва бежанец в САЩ, когато е на 4-годишна възраст. Днес той е професор по английска и американска литература в Университета на Южна Калифорния.

Наградата за историческа книга получи Ти Джей Стайлс за „Custer’s Trials: A Life on the Frontier of a New America“, която разказва за генерал Джордж Армстронг Къстър и битките му с индианските племена Сиукси и Шайени.

За биография, или автобиография бе отличен Уилям Финеган с „Barbarian Days: A Surfing Life“.

Джобу Уоруик също бе отличен за нехудожествена проза заради анализа и изследването си на Ислямска Държава в „Black Flags: The Rise of ISIS“.

Общо в 20 категории бяха присъдени награди, като всички призьори получиха и по 10 000 долара. Отличени бяха редакциите на АП, „Ню Йорк Таймс“ и др.

Прочетете още

MF-PULITZER-PRIZE-OFFPLAT

Наградите „Пулицър“ родиха парадокс

2023-а ще остане в историята на американските отличия За първи път всъщност приза за литература …