Начало / Свят / Изповедта на политически бежанец взе награда „Пулицър“

Изповедта на политически бежанец взе награда „Пулицър“

Nguyen-SYMPATHIZER-jacket-artИсторията на един политически затворник, описана в книгата „The Sympathizer“ донесе на автора си Виет Тан Нгуен една от най-престижните награди в литературния свят – „Пулицър“. Призът, носещ името на един от най-прочутите журналисти от края на XIX в. и началото на XX в. Джоузеф Пулицър, създател и на жълтата преса, се присъжда ежегодно за журналистика и литература.

Романът „The Sympathizer“ е дебютен за Нгуен, но бързо се превърна в бестселър на „Ню Йорк Таймс“. Авторът отдава почит на 40-ия юбилей от завземането на Сайгон от армията на Северен Виетнам, като си спомня за този исторически момент не и без чувство за хумор. Той разказва и за живота на бежанците в Лос Анджелис. Нгуен се оказва бежанец в САЩ, когато е на 4-годишна възраст. Днес той е професор по английска и американска литература в Университета на Южна Калифорния.

Наградата за историческа книга получи Ти Джей Стайлс за „Custer’s Trials: A Life on the Frontier of a New America“, която разказва за генерал Джордж Армстронг Къстър и битките му с индианските племена Сиукси и Шайени.

За биография, или автобиография бе отличен Уилям Финеган с „Barbarian Days: A Surfing Life“.

Джобу Уоруик също бе отличен за нехудожествена проза заради анализа и изследването си на Ислямска Държава в „Black Flags: The Rise of ISIS“.

Общо в 20 категории бяха присъдени награди, като всички призьори получиха и по 10 000 долара. Отличени бяха редакциите на АП, „Ню Йорк Таймс“ и др.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Toni Morrison's novels include Beloved, The Bluest Eye and Song of Solomon. She won the Nobel Prize for literature in 19

Златен медал за Тони Морисън

Писателката бе отличена от Американската академия за изкуство и слово Наградата е една от най-авторитетните …