На фокус
Начало / България / Сборник разкрива тактиката на Хитлер спрямо България

Сборник разкрива тактиката на Хитлер спрямо България

Хитлер е използвал чувствителния за българите „македонски” въпрос, за да държи в подчинение своя съюзник България. Това става ясно от показанията на шефа на германското контраразузнаване в София д-р Делиус, дадени пред следователите в московския затвор Лубянка. Неговите показания са включени в новоизлязъл сборник, съдържащ протоколите от разпитите на високопоставени германски дипломати и шпиони, заловени от Москва в края на Втората световна война, разказва статия на „Дойче веле”, цитирана от mediapool.bg.

Eто съдържанието й със съкращения:

Бюрото на германското разузнаване в София установило, че „част от македонците са на страната на България, друга част – на страната на Сърбия. Но има и „независими”, които желаят да живеят в независима страна със столица в Скопие или в Солун.” Те нахлуват в плановете на Хитлер за България непосредствено след разгрома на Вермахта в Румъния и очакваната съветска инвазия на българска територия.

На 24 август 1944 г. със самолет на Луфтвафе от Загреб в София заедно със семейството си пристига прословутият македонист Иван (Ванче) Михайлов, известен терорист, който преди това десетилетия наред се крие извън България. Инструкциите на Хитлер до щаба на Вермахта в Гърция, до германския посланик в София Бекерле и до шпионските централи на т. нар. „Трети Райх” на Балканите, е в Македония да бъде създадена „независима” прогерманска марионетна държава начело с Михайлов, която да обяви отделянето си от България и да осигури коридор за германската армия в Гърция и Албания.

Под контрола на германския дипломат Обермайер вербуваният за целта Михайлов е изпратен в Скопие, за да сформира правителство на „независимците”. По-късно в Белград се създава прогерманско правителство на България начело с професор Александър Цанков, на когото, по думите на Хитлер, Германия все още може да разчита. И двете операции обаче са застигнати от бързото настъпление на руснаците, което помита всички политически планове на Берлин за установяване на „новия ред” на Балканите.

По време на разпитите в Лубянка съветникът в германското посолство в София Антон Морман обяснява, че българите са събрали и транспортирали около 10 хиляди евреи от Западна Тракия и Македония в полски концлагери след тайно споразумение между германския посланик Бекерле и българското външно министерство.

Според Морман самите евреи до последния момент си мислели, че ги изпращат на работа в Германия. Операцията ръководел пълномощникът на СС Данекер, специално пристигнал от Берлин. Червеният кръст и еврейските организации се опитват да организират транзитно преминаване на влакови композиции с евреи, които да се евакуират и спасят в Палестина, но българските власти го забраняват – по изрично искане на германското външно министерство.

Евреите от същинската територия на България са спасени от депортиране. Главно, защото царят демонстрира мълчаливо несъгласие, а църквата, парламентарната опозиция и много граждани се надигат в негодувание и протест.

Германците подозират, че вина за един от редките провали на нацистката политика за „окончателно решение на еврейския въпрос” носи и английското разузнаване. Софийският резидент на Абвера д-р Делиус твърди, че англичаните дори успели да вербуват за свои агенти българския патриарх Стефан и ръководителя на парламентарната опозиция Никола Мушанов.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Джеймс Патерсън свали Гришам от върха

The 20th Victim е писана съвместно с Максим Паетро 73-годишният майстор на трилъра осребрява името …

3 Коментари

 1. Ако става дума за превод от немски, то как точно е бил определен Иван Михайлов? „Македонист“ в комбинация с неговото име звучи най-малкото нелепо.

 2. Атанас Ганчев

  Това, за проф. Алесандър Цанков е исторически доказано, но да се твърди, че Ванчо Михайлов е „македонист“ е доста съмнително, пък и едва би д-р Делиус, па и Бекерле, биха работили в подобна насока.,независимо инструкциите отгоре и ..Обермайер.. Но, нека оставим подобен казус за професионалните историци, за мен биха интересни разказите , а още повече спомените та японския посланик от това време Хатчия..Въпреки всичко, горната статия показва, че сме имали поне някаква форма на дипломация, защото вече шестдесет и седем години просто нямаме никаква такава.

 3. Боримоли

  Неверни факти и неточности в статията.

  Съмнителни са всякакви свидетелства, получени при разпити в НКВД. Въпреки това:

  1.Част от македонците в София били на страната на Сърбия. Това е абсурдно и нелепо, защото ако е имало, които са били на страната на Сърбия, то те са отишли в Белград, а не в София. Самата македонска емиграция не би оставила такива хора.
  2.Т.нар. „независими“ македонци са били от малобройната македонска левица /хора от рода на… [Прочети целия коментар] Лев Главинчев/, приели Коминтерновската теза за „тракийска“, „македонска“ и „добруджанска“ нации.
  3.Иван Михайлов не се е „крил десетилетия извън България“, а я напуска през 1934, когато звенарите забраняват ВМРО. Известно време е живял на Буюк ада /най-големият от Принцовите о-ви до Цариград, после в Италия, а през войната – в Загреб.
  4.Факт е, че в края на авг.1944 Иван Михайлов отива в Скопие, но там категорично отказва да оглави отделна от България Македонска държава.
  5.За евреите от от Новите стари земи – Беломорието и Егейска Македония. Всички, които питат защо България не е спасила евреите от тези земи, първо трябва да отговорят на въпроса „Как е можела да ги спаси, след като не са били нейни граждани?“

  И понеже този въпрос се задава най-често от Гърция, на Гърция трябва да бъдат припомнени следните исторически факти.
  В началото на ХХ век Солун е бил най-големият еврейски град в света. В него са живеели 60 000 евреи от ок. 80 000 жители.