Начало / Автори / 200 години от смъртта на Хайнрих фон Клайст

200 години от смъртта на Хайнрих фон Клайст

200-годишнината от смъртта на германския писател романтик Хайнрих фон Клайст (1777 – 1811) ще бъде отбелязана в Германия на 20 ноември, когато тържествено ще бъде връчена наградата, учредена на негово име. Носителката й за 2011 г. е познатата на българските читатели Сибиле Левичароф (57). Отличието се дава от сто години насам.

Бернд Хайнрих Вилхелм фон Клайст  е роден във Франкфурт на Одер. Краткият му живот преминава първо през военна, а след това през чиновническа кариера. Докато дружи с Гьоте, Шилер и Виланд, Клайст взима участие във войната срещу Франция (1796) и дори е арестуван като френски шпионин.

Клайст е драматург, поет и публицист, автор на изящни есета, смятан е за един от родоначалниците на късия разказ. Най-известната му творба е комедията „Счупената стомна”, в която, под влияние на Великата френска революция, авторът иронизира неспазването на човешките права.

Писателят романтик завършва живота си млад, напълно в стила на романтизма – застрелва болната си от рак приятелка Хенриете Фогел, след което се самоубива.

Фанц Кафка и Едгар Доктороу признават, че Клайст е оказал силно влияние върху начина им на писане.

Прочетете още

220900_b

Съществува ли начин да се открие обективно веществено доказателство за връзката между психоемоционалното състояние и рака? Отговорът е ДА!

„ЗАЩО? Ето въпроса, който не спира да обсебва мислите на всеки един от нас. Колко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.