Начало / Свят / Орхан Памук и Елена Феранте – с номинации за международния „Букър“

Орхан Памук и Елена Феранте – с номинации за международния „Букър“

Орхан Памук и Елена Феранте получиха номинации за международната награда на „МАН Букър“. Тя се присъжда за книги на чуждестранни автори, преведени на английски език. Носители на международния „МАН Букър“ в годините са били автори като Филип Рот (2011) и Алис Мънро (2009).

Финалистите за престижния приз са 13, след като бяха разгледани 155 творби на автори от 12 страни, написани на девет езика. Списъкът ще бъде съкратен до 6 заглавия на 14 април. Победителят ще бъде обявен на 16 май. Наградата за първо място е 50 000 лири, които се поделят между автора и преводача на книгата на английски език.

Нобеловият лауреат Орхан Памук е отличен за последния си роман – „Странност на ума“, който скоро ще излезе и у нас.

Феранте се прочу със своята Неаполска серия, част от която е „The Story of the Lost Child“. Всъщност името й е псевдоним и тя рядко дава интервюта, като настоява, че това й дава спокойствие да твори.

Сред номинираните са и японският писател Кензабуро Ое, конгоанецът Фистън Мванза Маджила и финландецът Аки Оликайнен. Финалисти са и южнокорейската писателка Хан Кан, индонезиецът Ека Курниаван и забраненият в родината си китаец Ян Лианке.

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …