Начало / Свят / Орхан Памук и Елена Феранте – с номинации за международния „Букър“

Орхан Памук и Елена Феранте – с номинации за международния „Букър“

Орхан Памук и Елена Феранте получиха номинации за международната награда на „МАН Букър“. Тя се присъжда за книги на чуждестранни автори, преведени на английски език. Носители на международния „МАН Букър“ в годините са били автори като Филип Рот (2011) и Алис Мънро (2009).

Финалистите за престижния приз са 13, след като бяха разгледани 155 творби на автори от 12 страни, написани на девет езика. Списъкът ще бъде съкратен до 6 заглавия на 14 април. Победителят ще бъде обявен на 16 май. Наградата за първо място е 50 000 лири, които се поделят между автора и преводача на книгата на английски език.

Нобеловият лауреат Орхан Памук е отличен за последния си роман – „Странност на ума“, който скоро ще излезе и у нас.

Феранте се прочу със своята Неаполска серия, част от която е „The Story of the Lost Child“. Всъщност името й е псевдоним и тя рядко дава интервюта, като настоява, че това й дава спокойствие да твори.

Сред номинираните са и японският писател Кензабуро Ое, конгоанецът Фистън Мванза Маджила и финландецът Аки Оликайнен. Финалисти са и южнокорейската писателка Хан Кан, индонезиецът Ека Курниаван и забраненият в родината си китаец Ян Лианке.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

first

Очаква ни нов филм по книга на Елена Феранте

„Нетфликс” се захваща с най-новия ѝ роман La vita bugiarda degli adulti или „Лъжливият живот …