Начало / Интервюта / Как да се преборим с безпорядъка около нас

Как да се преборим с безпорядъка около нас

Интервю от поредицата “Попитайте експерта” (Ask the Expert) на Линда Самуелс с Питър Уолш

Питър Уолш е експерт по организационен дизайн. Целта му е да помага на хората да живеят по-пълноценен и по-щастлив живот с малко повече организация. Роден и израснал в Австралия, той се мести в Лос Анджелис през 1994 г. с идеята да основе компания, помагаща на организациите да подобрят работата, ефективността и удовлетворението на служителите си. Помогнал е на хиляди домакинства и корпорации да организират за оптимална ефективност пространствата, където живеят и работят. Питър е бил редовен гост на „Шоуто на Опра Уинфри”, звезда в Clean Sweep и има собствена поредица – Extreme Clutter – в „Опра Уинфри Нетуърк” (OWN). Появявал се е в стотици програми по националната телевизия, включително The Nate Berkus Show, The Talk и Good Morning, America.

На 18 април издателство „Локус“ пуска на пазара книгата на Питър Уолш „Как да сложим край на безпорядъка„.

Линда Самуелс: Вие сте експерт в това да помагате на хората да разбират по-добре своя емоционален и физически безпорядък. Как започвате процеса?
Питър Уолш: Аз съм едно от седем деца. Докато растяхме, нямахме много неща и рано ни научиха, че трябва да се грижим за притежанията си. Мисля, че заради това винаги съм се старал да се грижа добре за вещите си. Да бъдеш организиран е умение като всяко друго и определено може да бъде научено. Иска се малко практика, но дивидентите си заслужават.
Работил съм много тук, в САЩ, в областта на организационните промени в бизнеса и приятели започнаха да търсят помощта ми, за да приведат домовете – и понякога животите си – в ред. Така рано осъзнах, че проблемите, които хората имат с безпорядъка и липсата на организираност, често се дължат на страха им да се разделят с неща или липсата на умения да си създават графици, или понякога дори на травми, които са преживели. Веднъж щом се преборят с тези скрити проблеми, обикновено справянето с „вещите” става много по-лесно. Работата ми в тази област стана обект на внимание от страна на местна телевизионна мрежа и те ме помолиха да работя по организационно предаване. Преди няколко години започнах да работя с „Шоуто на Опра Уинфри” като експерт по организиране и оттам бях домакин на Enough Already! with Peter Walsh и Extreme Clutter по „Опра Уинфри Нетуърк”.

Защо отърваването от безпорядъка е толкова голямо предизвикателство за някои от нас?
В общи линии, хората трупат два типа безпорядък – и тук може да разпознаете себе си. Наричам първия „хаос на паметта” – това са вещите, които ви напомнят за важен човек или събитие, или постижение в миналото. Неща като курсови работи отпреди 20 години или бебешките дрехи на порасналите ви деца, или футболните трофеи, които сте печелили в детската градина. Другия тип безпорядък наричам „това може да ми потрябва някой ден” – това са вещите, които събирате в подготовка за всички онези възможни събития в бъдеще. Нито едно от тези неща не е лошо. Проблемът се появява само когато вещите започнат да влияят на живота, който бихте могли да водите.
Опитът ми показва, че ако се съсредоточите върху „нещата” в опита си да разчистите и да се организирате, никога няма да се справите. Никога! Първата и най-важна стъпка в разчистването е да се запитате: „Какво е виждането ми за живота, който бих искал да живея? Как изглежда този живот? Как изглежда домът ми в този живот?”. Когато сте способни да отговорите ясно на тези въпроси, сте в позиция да започнете да разчиствате, като преглеждате вещите си и си задавате въпроса: „Тази вещ приближава ли ме до живота, който искам да живея?”. Ако отговорът е „да”, запазете я. Ако не, какво прави в дома ви? Толкова е просто и същевременно толкова сложно. Започнете с живота, който искате, не с нещата, които имате!

Помогнали сте на много хора да преобразят живота си. Кои са някои от позитивните развръзки, преживяни от тях след освобождаването от безпорядъка?
Домът ви е отражение на живота ви. Невъзможно е да направите най-добрите си избори за най-истинския ви живот в разхвърлено и задръстено с ненужни неща пространство – просто не се получава! Когато говорим за безпорядък, говорим за това как ни кара да се чувстваме „неспособни да дишаме” някъде. Хаосът ограбва живота ни – физически, психологически, социално, емоционално и често финансово. Когато един дом е задръстен с вещи, той ограбва емоционално, кара ни да се чувстваме стресирани; ограбва ни финансово – вещите костват много пари; ограбва ни социално, тъй като сме твърде засрамени, за да поканим хора вкъщи. Разчистването освобождава пространство и ви позволява да се фокусирате и да се чувствате мотивирани. Като се обграждате само с красиви и полезни вещи, ставате способни наистина да създадете пространство, което отразява идеалния ви живот.

Кое е било най-голямото ви предизвикателство, свързано с безпорядъка?
Въпреки че съм известен като „организационен експерт”, не съм маниак на тема организация! За мен това е въпрос не толкова на цветни кутии или папки, колкото да живеете живота си по начин, който не създава стрес. Ако животът ви е свързан повече с количеството неща, които можете да придобиете, отколкото с качеството на взаимоотношенията, които имате, значи има проблем. Собственият ми дом и притежанията ми отразяват вида живот, който искам – открит, приветстващ, спокоен, без стрес. Става въпрос изцяло за създаването на дом, който да отразява живота, който искаме, и мисля, че съм успял в това.