Начало / Читатели / De Profundis: Глас от бездната – Оскар Уайлд

De Profundis: Глас от бездната – Оскар Уайлд

Любина ЙОРДАНОВА, „Хеликон“ Русе

„Най-големият порок е това да си повърхностен. Всичко, което е осъзнато, е правилно.“

„De Profundis: Глас от бездната” на Оскар Уайлд съдържа две произведения: писмото „De Profundis” и есето „Душата на човек при социализма”. Писани са в различни периоди от живота на големия ирландски писател.
„Глас от бездната” е писмо-изповед, което Оскар Уайлд пише в затвора в Рединг, където прекарва 2 години, осъден за хомосексуализъм. Връзката му с лорд Алфред Дъглас (Бози), която трае близо 3 години, оказва трагично въздействие върху живота на писателя. Тя става причина не само за неговото падение в обществото, но и за духовния катарзис, през който преминава, докато излежава присъдата си.
Напълно съсипан материално и емоционално, Оскар Уайлд решава да напише писмо до Бози, който нито веднъж не е проявил заинтересованост към него, докато е в затвора. Всяка дума е белязана с искрена болка, разочарование, отчаяние и примирение. Подробно описаните взаимоотношения между тях двамата, между родителите на лорда и писателя, неговото отношение към жена му и децата му, към родителите му, към изкуството като цяло дават ясна  представа за същността както на Оскар Уайлд, така и на Алфред  Дъглас.
„De Profundis” излиза отвъд пределите само на личната изповед. Това е равносметка на един противоречив живот, пълен с успехи и падения. Преди всичко и въпреки всичко, равносметка на живота на един достоен човек и велик творец, чийто талант блести още по-ярко от разстояние на времето.
И ако погледнем от друг ъгъл – това писмо разказва за вечната битка между крещящата духовна нищета и тихия човешки гений.

„Душата на човек при социализма” е публикувано през 1891 г. и е отговор на Оскар Уайлд относно спора между либерали и консерватори за положителните и отрицателните черти на социализма. Изключително проникновено, задълбочено и проницателно той излага идеята за едно по-добро общество, където правилно оползотвореният социализъм ще даде възможност за развитието на индивидуализма. Прочетено повече от век след неговото написване, това есе е силно актуално, особено вярно и невъобразимо смело на фона случилите се исторически събития и настоящето, в което живеем.

„Социализмът ще даде на живота неговата правилна основа и правилна среда. Но за развитието на живота до състояние на съвършенство е нужно още нещо. Нужен е индивидуализъм. Ако социализмът е авторитарен, ако съществуват правителства, въоръжени с икономическа сила така, както днешните са въоръжени с политическа, ако бъде създадена индустриална тирания, то това състояние на човечеството би било много по-ужасно от сегашното.

Моето съжаление е, че обществото е изградено на такава основа, че човек е принуден да живее в тесен, тъмен жлеб, в който не може в пълна степен да развие това в себе си, което е чудесно, прекрасно и очарователно, като по този начин изпуска истинското удоволствие от живота.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …