Начало / Свят / Във Франция отбелязаха 70 години от излизането на „Малкият принц“ с монети

Във Франция отбелязаха 70 години от излизането на „Малкият принц“ с монети

Със серия специални моменти с илюстрациите на Антоан дьо Сент-Екзюпери отбелязаха във Франция 70-та годишнина от излизането на „Малкият принц“ в страната. Книгата се появява на бял свят през 1943 г. в Ню Йорк и чак през 1946 г. я издават в родината на автора.

Екзюпери започва живота си като зрял човек през 1912 г., когато за пръв път лети със самолет. Той се включва във Френските военновъздушни сили през 1921 г., но през 1923 г. след катастрофа в Льо Бурже е демобилизиран и тогава започва писателската си кариера. През 1931 г. излиза неговата книга „Нощен полет“. След 1932 г. е фокусиран върху писането и журналистиката. Остава и близо д любимите си самолети, като тестов пилот. През 1939 г. се връща във френската армия. Дори помага в лобирането в САЩ страната да се включи във Втората световна война. Именно в Ню Йорк, когато е там по работа, пише „Малкият принц“.

През април 1943 г. е върнат на активна служба и дислоциран в Тунис. През пролетта на следващата година се разбива със самолета си в морето. Останките му не са открити до 2000 г.

За първи път английската версия на „Малкия принц“ е публикувана на 6 април 1943 г. в САЩ. От тогава от книжката са продадени над 150 милиона копия и тя е преведена на 270 езика. Макар и описвана като книга за деца, тя и до днес е любимо четиво на милиони възрастни, а репликата на лисицата към героя: „Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите“ е една от най-популярните в световната литература.

Новите монети са с номинали от по 10, 50 и 250 евро. Тези по 10 и 50 евро са от сребро, а тези от 250 – от злато. Това не е първият случай, в който френският монетен двор се обръща към Екзюпери. През 1997 г. са пуснати банкноти от 50 франка с лика на писателя.

Всички книги от Екзюпери тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

index

Как „Малкият принц“ ми помогна по време на пандемията

Сигурно си мислите: „Разбира се, че „Малкият принц“ е страхотна книга! Но какво те присети …