Начало / Свят / В триумф за поезията се превърнаха чешките литературни награди

В триумф за поезията се превърнаха чешките литературни награди

Красимир Проданов, радио „Хеликон“

Наградата „Магнезия Литера” бе връчена за 15-и път. Най-престижното отличие в Чехия обаче преживя трудни дни. Скандал и бойкот предшестваха връчването на наградите, но накрая всичко се разреши.

В ябълка на раздора се превърна спонсорът на „Магнезия Литера” – марка минерална вода от Карлови Вари. Същата фирма финансира и музикален конкурс, в който публиката избира своите любимци. В категорията за на-добра група на второ място миналата година остана банда, която чехите оценяват като „расистка”. Това ядоса деветима известни писатели, сред които Петра Хулова и Иван Бинар. Творците поискаха спонсорът на двете отличия да се разграничи от случилото се в музикалните награди, но получиха обяснение, че фабриката за вода е само генерален партньор и няма как да повлияе правилата на конкурса. Все пак най-голямото издателство за чешка литература в страната изтегли кандидатурите си от „Магнезия Литера”.

Повечето от наградените са жени

В общо осем категории на литературните награди победителите са с нежни имена. Като цяло, критиката отбелязва факта, че най-престижните отличия говорят езика на поезията. Книга на годината стана Točité věty на Даниела Ходрова – на български заглавието на книгата би могло да е „Лъкатушещи изречения”. Самата авторка, която ще навърши през 2016-а 70, заявява за романа си, че представлява поезия. Книгата е изповед за приятелството й с реално съществуващи хора – друга писателка, както и художник. Самата Ходрова е литературовед, известна е и с постмодерните си сюжети.

Поетеса дебютира с голямата награда за проза

Анна Болава издава първо поетична книга и едва след това се впуска в прозата. Ето обаче, че дебютът й Do tmy, „Към мрака”, бе оценен с „Магнезия Литера” в раздела за проза. Историята за жена, която събира билки, като по този начин забравя за проваления си живот, е изпълнена с особено напрежение, като авторът остава читателя да открие сам ключовете към случващото се в много ситуации.

Най-хубавата детска книжка е със стихове

Автор на Vynálezárium – „Изобретариум”, е младият поет Робин Крал. С помощта на стихчета Крал представя много предмети, които използваме във всекидневието си, превръщайки ги в главни герои на занимателната си книга. Интересно е, че всяко стихче е написано в различна поетична форма. Илюстрациите на Яна Хрушкова са още една причина изданието да спечели престижната награда.

Традиционно значима за Чехия е и литературата на фактите – „Магнезия Литера” тук заслужи книга, описваща детството по време на Първата световна война. Има и категория за блог – спечели я идеята да се представят хора от пражките улици.

Церемонията за „Магнезия Литера” обикновено се предава по арт канала на държавната телевизия. Превръща се в спектакъл, който книгите заслужават.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …