Начало / Свят / Романът на Кафка, пълен с грешки, се оказа акция на група за натиск

Романът на Кафка, пълен с грешки, се оказа акция на група за натиск

Пълното с правописни грешки издание на „Замъкът” на Франц Кафка се оказа провокация, съобщи „Ди пресе”.

Преди 10 дни книгата предизвика скандал в австрийската и немската преса, тъй като е отпечатана с пари от европейска програма и вече е разпространена в училищата в немскоезичните държави, а всъщност е негодна за ползване заради наличието на 1850 грешки. Въпросът стигна до Брюксел, откъдето казаха, че ще направят проверка на случая.

Оказва се обаче, че става дума за нарочно подготвена акция от групата „The BirdBase“, която е искала по този начин да обърне внимание на лошата образователна система в Австрия и да критикува училищното обучение. „Искаме да се говори за училищното образование и да престанат да се премълчават недостатъците му. Защото ако мълчанието продължава и нищо не се промени, не е изключено след 20 години книги като тази да станат нормално състояние” – това е написала групата за натиск в мейл до „Ди пресе”.

От вестника признават, че нямат представа кой точно стои зад нея. Говорителката й се е представила като Елизабет С., 26-годишна, студентка по публицистика. Тя твърди, че групата се състои от 100-ина души на възраст между 20 и 55 години, политически независими и добре образовани, като между тях имало университетски преподаватели и учители.

Според първоначалната информация, ставаше дума за проект на Европейския съюз предвиждал „Замъкът” да бъде отпечатан в тираж два милиона на стойност 345 хиляди евро. Според Елизабет С. са отпечатани само 1000 броя на стойност 2000 евро, като печатът е осъществен в Полша, където е по-евтино. Според нея цялата история е измислена, такива пари не са отпускани от ЕС, нито посоченото издателство съществува. ISBN-номерът например е взет от чужда книга – „Лиза” на Томас Главиник, издадена от „Ханзер”. Според „Ди пресе” това може да предизвика съдебен спор от страна на издателството.
Групата за натиск вече е попялуризирала акцията си в YouTube и във „Фейсбук”. „След Коледа отново ще чуете за нас”, заканила се е говорителката.

Свързани заглавия
Издател на Кафка завлече европейските данъкоплатци

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …