Начало / Любопитно / Издател на Кафка завлече европейските данъкоплатци

Издател на Кафка завлече европейските данъкоплатци


Австрийски издател завлече европейските данъкоплатци с шестцифрена сума, съобщи faz.de. Той издал в 2 милиона тираж романа на Кафка „Замъкът” по европрограма с цел безплатно разпространение в училищата в немскоезичните държави. Проблемът е, че книгите са пълни с правописни грешки и са напълно безполезни за учебния процес.

Скандалът беше разкрит от австрийския „Кроненцайтунг”. Журналистите питат изданието коригирано ли е изобщо, пускано ли е през програма, която коригира текста, и кой е упражнил контрол върху качеството му.

Книгата вече е доставена в австрийските и в 40 немски училища, а в същото време е напълно неизползваема. Пресата е изпратила официално запитване до Европейската комисия какви ще са последствията за некоректния издател, чието име обаче не се споменава. От пресслужбата в Брюксел не са дали конкретен отговор, но са заявили, че ще направят проверка.

Гьоте и Кафка са базовите автори в изучаването на немска литература в училище и затова битката за тяхното издаване е най-голяма, а печалбите са най-високи.

Изразходването на средства на европейските данъкоплатци е много чувствителна тема в Германия, тъй като страната е най-големият донор на програмите на ЕС.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …