На фокус
Начало / България / Оля Стоянова: „В моите разкази има много мълчание”

Оля Стоянова: „В моите разкази има много мълчание”

Отбрано литературно общество се събра на премиерата на книгата на Оля Стоянова „Какво сънуват вълците” в столичната книжарница „Хеликон-България”. Сборникът с разкази беше представен от Силвия Томова и Деян Енев.

Авторката на „Кожа”, „Добър ден, Р.”, „Черни маслини и двама мъже” беше категорична, че книгата на Оля Стоянова заслужава място в библиотеката на всеки, който вярва в литературата. „Два пъти съм чела сборника. Разказите са като кутия с двойно дъно. Има изход от всяка ситуация, има излаз на море”, заяви Томова.

“Ако сборникът с разкази „Какво сънуват вълците” на Оля Стоянова беше написан на английски език, той директно щеше да се устреми към номинация за най-престижната световна награда за сборник с разкази „Франк О’Конър”. Знам какво говоря, защото 30 години пиша и чета разкази. Има над 100 дефиниции за къс разказ. Ако искаш да прочетеш един къс рзказ два или три пъти, то това е къс разказ, според мен. Такива са и разказите на Оля. Удивително цялостен сборник. Това съм го срещал само при Светлозар Стоянов.  Автобиографичните моменти са приглушени, но това не означава, че няма автобиографичност. Героите й са едни от нас. Това са лечебни разкази – лакарство за читателите”, заяви писателят Деян Енев.

На въпрос от публиката как пише Оля Стоянова възкликна:”Нямам идея! В моите разкази има много мълчание. Трудно ми е да обясня. Горят ми ушите.”
Актрисата Мая Бабурска прочете разказите „Високо”, Музей на съвременното изкуство” и „СV”.

 

Книгите на Оля Стоянова тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Джеймс Патерсън свали Гришам от върха

The 20th Victim е писана съвместно с Максим Паетро 73-годишният майстор на трилъра осребрява името …