Начало / България / Оля Стоянова: „В моите разкази има много мълчание”

Оля Стоянова: „В моите разкази има много мълчание”

Отбрано литературно общество се събра на премиерата на книгата на Оля Стоянова „Какво сънуват вълците” в столичната книжарница „Хеликон-България”. Сборникът с разкази беше представен от Силвия Томова и Деян Енев.

Авторката на „Кожа”, „Добър ден, Р.”, „Черни маслини и двама мъже” беше категорична, че книгата на Оля Стоянова заслужава място в библиотеката на всеки, който вярва в литературата. „Два пъти съм чела сборника. Разказите са като кутия с двойно дъно. Има изход от всяка ситуация, има излаз на море”, заяви Томова.

“Ако сборникът с разкази „Какво сънуват вълците” на Оля Стоянова беше написан на английски език, той директно щеше да се устреми към номинация за най-престижната световна награда за сборник с разкази „Франк О’Конър”. Знам какво говоря, защото 30 години пиша и чета разкази. Има над 100 дефиниции за къс разказ. Ако искаш да прочетеш един къс рзказ два или три пъти, то това е къс разказ, според мен. Такива са и разказите на Оля. Удивително цялостен сборник. Това съм го срещал само при Светлозар Стоянов.  Автобиографичните моменти са приглушени, но това не означава, че няма автобиографичност. Героите й са едни от нас. Това са лечебни разкази – лакарство за читателите”, заяви писателят Деян Енев.

На въпрос от публиката как пише Оля Стоянова възкликна:”Нямам идея! В моите разкази има много мълчание. Трудно ми е да обясня. Горят ми ушите.”
Актрисата Мая Бабурска прочете разказите „Високо”, Музей на съвременното изкуство” и „СV”.

 

Книгите на Оля Стоянова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

i-zazhiveli-obideno-30

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (5 април – 11 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. И заживели обидено от Георги Блажев 2. Глина от Виктория Бешлийска 3. Дамски …