Начало / Свят / Пътеводител за КристиДания

Пътеводител за КристиДания

КристиДания. Така днес, навръх рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, решихме да наречем родината му Дания. В Lira.bg решихме да попътуваме из местата, които са свързани с един от най-популярните разказвачи на приказки в световната история. Човекът, заради когото 2 април е обявен за Международен ден на детската книга.

 

 

Малката русалка

Приказното пътешествие започва от паметника на един от най-популярните приказни герои – Малката русалка. Статуята на красивото полу-момиче, полу-риба се намира на пристанището на Копенхаген и от повече от 100 години привлича възхитените погледи на малки и големи. „Кацнала“ на скалите, обърнала гръб на морето, Малката русалка е най-фотографираният паметник в Дания.

Квартал Нихавън

Пъстроцветният квартал Нихавън е задължителен за всеки турист в Дания. Ханс Кристиан Андерсен е живял в три различни къщи тук. В тях е написал някои от най-известните си приказки – седящ край прозореца, взиращ се в пристанището в центъра на датската столица.

През лятото това е мястото, където да вечеряте, да изпиете по бира и да си починете. В миналото Нихавън е бил натоварено търговско пристанище, където пристигали кораби от цял свят. Околността гъмжала от моряци, момичета с леко поведение, бирарии и кръчми. Днес красивите стари къщи в квартала са реновирани, ресторантите са по-класни и уютни. По улиците е пълно с туристи, почитатели на джаза и хубавата храна. Най-старата къща е на номер 9 и е от 1681 г.

Андерсен живял на номер 21. Тук той написал „Принцесата и граховото зърно“ и куп други приказки. Живял е и 20 години на номер 67 и две – на номер 18.

Облата кула

В това здание, което се издига от XVII век, се намира обсерватория, но също и библиотеката, в която Андерсен често сядал да пише своите приказки.

За да стигнете най-горе трябва да извървите 268,5 м. по спираловидна алея и ще стигнете до върха на 36-метровата кула.

Къщата, в която Андерсен живял като дете

Това е следващата спирка за всеки турист. Само на час от Копенхаген, на красивия остров Фунен, чийто основен град е Одензе. Тук можете да посетите къщата, в която Ханс Кристиан е живял като дете от 2-годишен до 14-ия си рожден ден. От 1930 г. тя е превърната в музей.

Музеят на Ханс Кристиан Андерсен

Близо до дома му от детството се намира и официалният и най-голям музей на Ханс Кристиан Андерсен. Той е място, където можете да се потопите в света на приказките и да се върнете във времето. Отворен е през 1908 г.

Замъкът Холстейнборг

Не е за пропускане и един от най-впечатляващите замъци в Дания. Той се намира само на два часа път от Копенхаген и е бил любимо място за самия Андерсен. Писателят го посещавал всяка година до смъртта си, като имал дългосрочна покана от графа и графинята на Холстейн, които живеели там.

Къщата на приказките

Връщаме се в Копенхаген, където се намира Къщата от приказките. Това е мястото, където Андерсен оживява чрез средствата на модерната технология. Интерактивният музей води посетителите и дебрите на труда на Андерсен, включва много изложби, мултимедийни събития и приказни артефакти.

Кралската градина

Това е най-популярният парк в страната. Намира се пред замъка Розенборг. И в центъра му има паметник на… Андерсен.

Културният център Assistens

Пътуването ни по стъпките на Ханс Кристиан Андерсен продължава в двора на тази църква, където е неговият гроб. Тук е и гробът на философа Сьорен Киркегор.

Още пътеводители тук

 

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

P1030418

10 книги, пълни с любов към България

Хубаво е да ги разтваряме, когато вярата ни се смали… Че да ни зареждат с …