Начало / Свят / Пътеводител за КристиДания

Пътеводител за КристиДания

КристиДания. Така днес, навръх рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, решихме да наречем родината му Дания. В Lira.bg решихме да попътуваме из местата, които са свързани с един от най-популярните разказвачи на приказки в световната история. Човекът, заради когото 2 април е обявен за Международен ден на детската книга.

 

 

Малката русалка

Приказното пътешествие започва от паметника на един от най-популярните приказни герои – Малката русалка. Статуята на красивото полу-момиче, полу-риба се намира на пристанището на Копенхаген и от повече от 100 години привлича възхитените погледи на малки и големи. „Кацнала“ на скалите, обърнала гръб на морето, Малката русалка е най-фотографираният паметник в Дания.

Квартал Нихавън

Пъстроцветният квартал Нихавън е задължителен за всеки турист в Дания. Ханс Кристиан Андерсен е живял в три различни къщи тук. В тях е написал някои от най-известните си приказки – седящ край прозореца, взиращ се в пристанището в центъра на датската столица.

През лятото това е мястото, където да вечеряте, да изпиете по бира и да си починете. В миналото Нихавън е бил натоварено търговско пристанище, където пристигали кораби от цял свят. Околността гъмжала от моряци, момичета с леко поведение, бирарии и кръчми. Днес красивите стари къщи в квартала са реновирани, ресторантите са по-класни и уютни. По улиците е пълно с туристи, почитатели на джаза и хубавата храна. Най-старата къща е на номер 9 и е от 1681 г.

Андерсен живял на номер 21. Тук той написал „Принцесата и граховото зърно“ и куп други приказки. Живял е и 20 години на номер 67 и две – на номер 18.

Облата кула

В това здание, което се издига от XVII век, се намира обсерватория, но също и библиотеката, в която Андерсен често сядал да пише своите приказки.

За да стигнете най-горе трябва да извървите 268,5 м. по спираловидна алея и ще стигнете до върха на 36-метровата кула.

Къщата, в която Андерсен живял като дете

Това е следващата спирка за всеки турист. Само на час от Копенхаген, на красивия остров Фунен, чийто основен град е Одензе. Тук можете да посетите къщата, в която Ханс Кристиан е живял като дете от 2-годишен до 14-ия си рожден ден. От 1930 г. тя е превърната в музей.

Музеят на Ханс Кристиан Андерсен

Близо до дома му от детството се намира и официалният и най-голям музей на Ханс Кристиан Андерсен. Той е място, където можете да се потопите в света на приказките и да се върнете във времето. Отворен е през 1908 г.

Замъкът Холстейнборг

Не е за пропускане и един от най-впечатляващите замъци в Дания. Той се намира само на два часа път от Копенхаген и е бил любимо място за самия Андерсен. Писателят го посещавал всяка година до смъртта си, като имал дългосрочна покана от графа и графинята на Холстейн, които живеели там.

Къщата на приказките

Връщаме се в Копенхаген, където се намира Къщата от приказките. Това е мястото, където Андерсен оживява чрез средствата на модерната технология. Интерактивният музей води посетителите и дебрите на труда на Андерсен, включва много изложби, мултимедийни събития и приказни артефакти.

Кралската градина

Това е най-популярният парк в страната. Намира се пред замъка Розенборг. И в центъра му има паметник на… Андерсен.

Културният център Assistens

Пътуването ни по стъпките на Ханс Кристиан Андерсен продължава в двора на тази църква, където е неговият гроб. Тук е и гробът на философа Сьорен Киркегор.

Още пътеводители тук

 

 

Прочетете още

db6c211cec5d15950d2931f45030a607

Водещите датски книжарници затварят врати

Веригата Arnold Busck не издържа на кризата с COVID-19 Книготърговецът изпрати съобщение до медиите, в …