Начало / Автори / Вълшебното скандинавско умение да разказваш

Вълшебното скандинавско умение да разказваш

Детските истории на Оле Лун Киркегор са в най-добрите традиции

olelundkirkegaard

80-годишнината от рождението му ни кара да хвърлим един поглед към наследството, оставено от датският писател. Учител по професия, Оле Лун бързо печели популярност с веселите си истории, които илюстрира сам. Наивните рисунки по страниците и простичкия, но изразителен текст, създават усещането, че книгите му са писани сякаш от някое дете… за другите деца.

Първият голям хит, който създава, е „Малкия Виргил” от 1967-а. Най-ценното качество на книжките му, е сякаш умението да се приравнява със своите читатели и да е солидарен в същото време с героите си. На всичко отгоре Оле Лун Киркегор описва дечурлига, които имат проблеми с родителите си и им е трудно да се впишат в света. Затова им се налага да се справят с какви ли не предизвикателства. А това се харесва на детската публика, която иска още и още.

За краткия си живот – Олу Лун си отива от света ни едва на 39, писателят успява да създаде общо 13 книги, но задно с това се превръща в истински класик

oto

Създателят на образи като Гумения Тарзан или пък Орла Жабаря има обаче перфектния начин да провери дали читателите му са заинтригувани от написаното. Става традиция той да чете пред своите ученици откъси от неизлезлите още книги. Ненапразно напускайки училище, за да се отдаде единствено на писането, пред Киркегор се появяват много житейски проблеми, а пъпната връв на вдъхновението му е прекъсната.

В наследство ни остават 13-те написани от него книги – съкровище за всяко дете, което сега ги открива. Датчаните отбелязаха 80-годишнината от рождението на автора със специални прояви, а ние, в България, може да му се порадваме чрез написаното. „Ото е носорог”, „Летящото килимче на Хасим” или пък „Алберт” са чудесни за малки и попораснали деца, за четене на глас, за преразказване, за много смях.

За писателя разказа Краси Проданов

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …