Начало / Свят / Нужни са 16 души на пълен работен ден, за да се публикуват всички книги на Джеймс Патерсън

Нужни са 16 души на пълен работен ден, за да се публикуват всички книги на Джеймс Патерсън

Преди 12 години Нед Ръст е единственият служител в екипа на Джеймс Патерсън в Hachette Book Group (понастоящем Time Warner Book Group) на длъжност, позната днес като бранд мениджър. По това време Патерсън публикува по две книги за възрастната аудитория на година. „Хората се притесняваха, че темпото е твърде голямо. Смятаха, че читателите няма да смогнат“, споделя Ръст. С времето продуктивността на Патерсън се увеличава (очаква се да публикува 8 книги през 2016 г.), а с нея и екипът му. Днес Ръст оглавява екип от 16 служители, работещи само по книгите на Патерсън, в това число и детските му издания.

На 21 март излезе книга от детската серия, написана от Патерсън и Крис Грабенщайн. През септември за първи път екипът на Патерсън ще издаде книга на друг автор – роман за юноши на работилата с него Кери Манискало. По думите на Ръст, тази година ще донесе много иновации в екипа на Патерсън в сравнение с фокусирането само върху неговите творби през последните 10 години.

„Джим има писателски инстинкт и тези промени са продиктувани от нуждите на писателите. Но ние натрупахме много опит в публикуването на книги на един автор, което също е голямо предимство“, твърди Ръст. Според него, повечето издатели трябва да поделят вниманието си между автори, агенти, продавачи и читатели. Заради последователността и всеотдайността на Патерсън, издателският процес на книгите му винаги е бил ориентиран основно към нуждите на читателите, твърдят от екипа му. Затова не е учудващо, че продадените в света копия от трите най-големи серии романи за възрастни Alex Cross, Women’s Murder Club и Michael Bennett достигат съответно 88 милиона, 56 милиона и 20 милиона. Всички негови издания са продадени в 325 копия по целия свят. По думите на самия Патерсън пък, да работиш с един и същи екип в продължение на десетилетие е много приятно.

Екипът, който работи върху книгите на Патерсън, има всички типични длъжности – отговорници по продажбите, дизайна, редакцията, маркетинга. В края на януари беше обявено разширяването му с нови трима члена. В допълнение екипът на Патерсън следи за връзките с кино индустрията и медиите, а също и за публичните и благотворителните кампании на автора, които се увеличават с всяка нова книга. Например печалбата от детската му серия ще отиде за различни каузи, свързани с литературата и четенето. Според маркетинг мениджъра Сабрина Бенън, една от най-иновативните им кампании е свързана с подкрепа на библиотеки и независими книжарници

Освен даренията за свързани с литературата каузи, 1.5 млн. долара са насочени към четене, образование, програми за професионално развитие; през 2015 г. 1.75 млн. долара са дарени на училищни библиотеки, а повече от 1.5 млн. – на независими книжарници.

Свързани заглавия:
Джеймс Патерсън – с нова инициатива за насърчаване на четенето

Джеймс Патерсън за живота, литературата и късмета

Джеймс Патерсън: От образованието на нашите деца днес зависи икономиката ни утре

69 независими книжарници получиха дарения от Джеймс Патерсън

Джеймс Патерсън дари половин милион долара на училищни библиотеки в САЩ

Джеймс Патерсън си прави импринт за детски книги

Джеймс Патерсън ще продава самоунищожаваща се книга за 300 000 долара

Джеймс Патерсън спази обещанието си да дари един милион долара на независимите книжарници в САЩ

Джеймс Патерсън насърчава четенето с клип с книжна клада

Джеймс Патерсън изпрати 130 000 паунда на 73 независими книжарници в Обединеното кралство и Ирландия

Джеймс Патерсън дарява книги на армията на САЩ

Джеймс Патерсън ще дари 250 000 паунда на независими книжарници във Великобритания и Ирландия

Как работи „Фабриката за бестселъри“ на Джеймс Патерсън

Джеймс Патерсън дарява книги на шестокласници

Джеймс Патерсън обвини „Амазон” в монопол

Джеймс Патерсън раздаде 268 000 долара на 43 книжарници

Джеймс Патерсън и баскетболни звезди от НБА промотират четенето

Джеймс Патерсън ще даде 1 млн. долара на независимите книжарници

Джеймс Патерсън изпраща чекове на 55 книжарници

Книги от Патерсън тук

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Джеймс Патерсън свали Гришам от върха

The 20th Victim е писана съвместно с Максим Паетро 73-годишният майстор на трилъра осребрява името …