Начало / Читатели / “Белият огън” от Дъглас Престън и Линкълн Чайлд (ревю)

“Белият огън” от Дъглас Престън и Линкълн Чайлд (ревю)

Мая КАСАБОВА

Това, което прави този трилър по-специален и различен от останалите развлекателни четива е тънката литературност, която наднича от страниците със споменаването и намесата на Артър Конан Дойл, неговият герой Шерлок Холмс и Оскар Уайлд. Цитати от различни литературни произведения допълват усещането, че четете нещо по-различно от типичен трилър с неговото забързано действие и напрежението от сюжета. Не че ги няма, но са украсени и подсилени с литературен финес.

Историята сама по себе си е достатъчно интригуваща и запленяваща, да не говорим за тръпките на погнуса и ужас, които пълзят по гърба само като си представим, че нещо подобно може да се е случило наистина. Студентката Кори Суонсън тръгва по следите на отдавна случило се нещастие, както се смята – нападение на мечка стръвница и изяждането на множество миньори от околността на планинското градче в Колорадо, Роринг Форк. Както се оказва, тази история е намерила и друга публика, малко по-отдавна в лицето на Оскар Уайлд, когато се е разхождал по тези места. Малко по-късно, той я разказва на Артър Конан Дойл и така се полагат основите на „Баскервилското куче“ и на още един неизвестен разказ на Дойл, който така и не е открит след смъртта му.

Младата и напориста Кори се е задълбочила в разследването на костите на изядените миньори и рискува да ядоса едни от най-изтъкнатите жители на градчето. В това време пристига нейният приятел и агент от ФБР – Алойшъс Пендъргаст, за да я спаси от участта да влезе в затвора за оскверняване на гробове.
А уж някак встрани от цялата мистерия, в града започват зверски опожарявания на богаташки къщи, в които биват открити и жертви – изгорени до неузнаваемост и очевидно оставени там да умрат.

Пендъргаст и Кори трябва да се справят и с двата случая, които очевидно не са по силите на градската полиция, а разследването е шеметно и изпълнено с открития, които няма да ви позволят да оставите книгата настрана.

„Белият огън“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …