Начало / Любопитно / Читателски дневник: Любимите 10 на Васил Михайлов

Читателски дневник: Любимите 10 на Васил Михайлов

Един от най-обичаните и уважавани български актьори е Васил Михайлов. Роден е в Стара Загора на 6 април 1938  и произхожда от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. Завършва ВИТИЗ (днешният НАТФИЗ) през 1964 г. в класа на професор Желчо Мандаджиев.
Стотици са неговите сценични превъплъщения в театъра, киното и телевизията, едно от друго по-запомнящи се и успешни. Няколко поколения български зрители и до днес живеят със спомена за емблематичната му роля на капитан Петко войвода в едноименния телевизионен сериал на режисьора Неделчо Чернев и писателя Николай Хайтов. Но актьорската му палитра е прекалено пъстра и разнообразна, за да бъде обхваната в тези кратки редове. Да споменем все пак ролите му на Васка Пепел в „На Дъното“ от Максим Горки, Сюлейман Ага във „Време разделно“ от Антон Дончев, Лопахин  във „Вишнева градина“ от Антон Чехов, Дантон в „Делото Дантон” от Станислава Пшибишевска под режисурата на големия Анджей Вайда. И още – Полоний в „Хамлет”, Серебряков във „Вуйчо Ваньо”, Фил Хоугън в „Луна за несретници”… в пиеси на Йордан Радичков, Тенеси Уилямс, Иван Вазов, Бърнард Шоу, Юджийн О’Нийл… За много от тях е получил повечето от българските театрални и филмови награди, но най-голямата е любовта на публиката. И до днес неуморният Васил Михайлов репетира, играе, пътува и няма намерение да изоставя това, в което е най-добър – пресъздаването на човешки образи и съдби.

Помолихме големия ни актьор да сподели десетте си любими книги и той го направи, с уговорката, че поради влошено зрение не може да включи заглавия от последните няколко години. Но смятаме, че и тези са предостатъчни, за да допълнят образа му на дълбок, отговорен и мислещ творец.

„Записки по българските въстания” от Захарий Стоянов
„Алексис Зорбас” от Никос Казандзакис
„Отнесени от вихъра” от Маргарет Мичъл
„Братя Карамазови” от Фьодор М. Достоевски
„Война и мир” от Лев Толстой
„На изток от рая” от Джон Стайнбек
„За кого бие камбаната” от Ърнест Хемингуей
„Майстора и Маргарита” от Михаил Булгаков
„Време разделно” от Антон Дончев
„Диви разкази” от Николай Хайтов

И много поезия, най-вече българска.

Свързани заглавия:

Читателски дневник: Любимите 10 на Антон Дончев

Читателски дневник: Любимите 10 на Иво Сиромахов

Читателски дневник: Любимите 10 на Васил Георгиев

Читателски дневник: Любимите 10 на Теодора Димова

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …