Начало / България / История за лозя и заговори разказва Ноа Гордън в “Майсторът на вино“

История за лозя и заговори разказва Ноа Гордън в “Майсторът на вино“

История за лозя и заговори разказва Ноа Гордън в романа “Майсторът на вино“. Книгата вече е в книжарниците с марката на издателство „Гурме“. В началото на март щастливец, купил си книгата в книжарници „Хеликон“ пък ще може да спечели в томбола бутилка вино „Torres Coronas Tempranillo”.

Действието в „Майсторът на вино“ се развива в Каталуния през втората половина на ХІХ век с прохождането на големите винопроизводители – историята е обгърната в мантията на вълнуващото и трудно време, в което главният герой Жозеп Алварес трябва да живее. Въпреки че е много млад Жозеп вече познава любовта, политическите интриги и тежкия труд – този опит, заедно с безспорното му призвание да прави добро вино, бележи съдбата му.

След като става неволен участник в политическо покушение, разтърсило и без това разбунената политическа сцена на Испания по време на карлистките войни, Жозеп бяга във Франция и започва работа като лозар. Благодарение на френски винар в Лангедок Жозеп Алварес открива изкуството на виноделието и от този миг нататък тази страст предопределя живота му. Въпреки страха му да не попадне в ръцете на полицията при новината за смъртта на баща си той решава да се върне в родното си село Санта Еулалия. Борейки се със страховете си, със стихиите и с предразсъдъците, той се отдава на едно завладяващо и безкрайно трудно приключение – да направи хубаво вино и да се изгради като достоен човек. Светът на Жозеп е населен от автора с ярки и плътни образи: брат му Донат – работник в Барселона, младата вдовица Маримар и синът й Франсеск, бакалинът с кубински произход Нивалдо и другите местни жители обогатяват и дават живот на увлекателния роман.

Гордън разказва увлекателно за нравите и отношенията на хората в Испания преди близо 150 години, разкрива  традиционните празнични човешки кули – кастели, симпатиите и враждите на едно село в Пенедес. Американският писател е известен с поредицата „Лечителят“ и „Шаман“, превърнали се в международен бестселър. Сред интересите на Гордън са и медицинската история и етика, Инквизицията, еврейската културна история. „Шаман“ е носител на наградата за исторически роман на името на Джеймс Фенимор Купър през 1993 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …