Начало / Читатели / „Ужас“ от Дан Симънс (ревю)

„Ужас“ от Дан Симънс (ревю)

Мая КАСАБОВА

„Защо отлагах тази книга толкова дълго?“ – се пита измъченото ми и възхитено съзнание след прочита на този епос.
Епос е най-малкото, което мога да кажа за това произведение на литературното изкуство, което е създал Дан Симънс.

Докато бродим из мрака на арктическата зима и всичките ни крайници измръзват от пълзящия по гърбовете ни страх, авторът безмилостно и ярко ни представя картината на заседналите в ледовете Кораби на Нейно Величество(КНВ) „Еребус“ и „Ужас“. Отчаяните моряци и морски пехотинци, които търсят начин за спасение от ледения капан, преследвани от неизвестно и жестоко чудовище, което ги избива един по един.
Ако не ги хване то, рано или късно ще ги настигне скорбутът, пневмонията, измръзването или гладната смърт. Дан Симънс е описал брилянтно и с таланта на истински майстор, мъченията на които са подложени двата екипажа на експедицията.

Главната фигура в романа, капитан Франсис Крозиър, е един от най-пълнокръвните и правдоподобни образи, които съм срещала някога в литературата. Присъствието на духа, съчетано с тежък алкохолизъм, необуздан ирландски нрав и отлични ръководни качества – всеки би се доверил на такъв човек, че ще го избави от хватката на снега, леда и ужаса, които дебнат навсякъде. Метежници обаче винаги се намират, а до къде води това – разберете сами.

Това произведение е многопластово и не би могло да бъде описано с разказ на сюжета или няколко думи за героите. Приключенски фантастичен роман, който ще ви остави без дъх, докато не затворите и последната страница.

„Ужас“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …