Начало / Свят / Човечеството е застрашено, предупреди Стивън Хокинг

Човечеството е застрашено, предупреди Стивън Хокинг

Човечеството е поставено под риск заради самото себе си, предупреди авторът на „Кратка история на времето“ професор Стивън Хокинг. Ядрена война, глобално затопляне и вируси, произведени от генните инженери са сред най-лошите сценарии, които ученият описва, цитиран от ВВС. Той допълва, че с прогреса на науката и технологиите се създават „нови възможности всичко да се обърка“.

Хокинг по традиция изнесе своя лекция в ефира ВВС, в която обяснява естеството на проучването си на черните дупки. Както всяка година след това той отговори на въпроси на слушателите.

„Макар че опасността за голяма катастрофа на планетата тази година е може би доста малка, тя нараства с времето. Със сигурност нещо такова ще се случи в следващите хиляда или 10 000 години. До тогава вече ще сме завладяли космоса, други звезди и т.н., така че бедствие на Земята няма да означава непременно изчезване на човешката раса. Със сигурност обаче следващите сто години няма да успеем да създадем стабилна колония в космоса“, каза Хокинг.

Преди време той предупреди и за рисковете от създаването на изкуствен интелект, който с времето ще бъде развит дотолкова, че ще се превърне в заплаха за човешката раса. „Ние няма да спрем да прогресираме, нито пък ще се върнем назад. Но трябва да осъзнаем опасностите и да ги контролираме. Аз съм оптимист и вярвам, че можем. За мен времето, в което живея и правя своите научни проучвания е славно“, каза още Стивън Хокинг. Той обаче призова своите по-млади последователи да продължат и образователната му дейност и да се стремят да правят научните си открития достъпни и разбираеми за най-широка публика.

„Важно е промените, които настъпват да са в правилната посока. В демократичното общество това означава, че е нужно поне основно разбиране на науката, за да се взимат информирани решения за бъдещето. Затова трябва да комуникирате ясно това, което се опитвате да правите в науката. Това може да ви помогне дори на вас“, настоява Хокинг.

Свързани заглавия

Стивън Хокинг иска да бъде злодей във филм за Джеймс Бонд

Стивън Хокинг се включи в „Предизвикателството ледена кофа“

Стивън Хокинг: Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание

Стивън Хокинг: Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си

Книги от Стивън Хокинг тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …