Начало / Свят / Човечеството е застрашено, предупреди Стивън Хокинг

Човечеството е застрашено, предупреди Стивън Хокинг

Човечеството е поставено под риск заради самото себе си, предупреди авторът на „Кратка история на времето“ професор Стивън Хокинг. Ядрена война, глобално затопляне и вируси, произведени от генните инженери са сред най-лошите сценарии, които ученият описва, цитиран от ВВС. Той допълва, че с прогреса на науката и технологиите се създават „нови възможности всичко да се обърка“.

Хокинг по традиция изнесе своя лекция в ефира ВВС, в която обяснява естеството на проучването си на черните дупки. Както всяка година след това той отговори на въпроси на слушателите.

„Макар че опасността за голяма катастрофа на планетата тази година е може би доста малка, тя нараства с времето. Със сигурност нещо такова ще се случи в следващите хиляда или 10 000 години. До тогава вече ще сме завладяли космоса, други звезди и т.н., така че бедствие на Земята няма да означава непременно изчезване на човешката раса. Със сигурност обаче следващите сто години няма да успеем да създадем стабилна колония в космоса“, каза Хокинг.

Преди време той предупреди и за рисковете от създаването на изкуствен интелект, който с времето ще бъде развит дотолкова, че ще се превърне в заплаха за човешката раса. „Ние няма да спрем да прогресираме, нито пък ще се върнем назад. Но трябва да осъзнаем опасностите и да ги контролираме. Аз съм оптимист и вярвам, че можем. За мен времето, в което живея и правя своите научни проучвания е славно“, каза още Стивън Хокинг. Той обаче призова своите по-млади последователи да продължат и образователната му дейност и да се стремят да правят научните си открития достъпни и разбираеми за най-широка публика.

„Важно е промените, които настъпват да са в правилната посока. В демократичното общество това означава, че е нужно поне основно разбиране на науката, за да се взимат информирани решения за бъдещето. Затова трябва да комуникирате ясно това, което се опитвате да правите в науката. Това може да ви помогне дори на вас“, настоява Хокинг.

Свързани заглавия

Стивън Хокинг иска да бъде злодей във филм за Джеймс Бонд

Стивън Хокинг се включи в „Предизвикателството ледена кофа“

Стивън Хокинг: Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание

Стивън Хокинг: Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си

Книги от Стивън Хокинг тук

Прочетете още

IMG_20190523_155745

Печат със „слънце“ на глаголица поставят в Хеликон

Думичката е извадена от химна на Стоян Михайловски 24 май – Денят на българската просвета, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.