Начало / Автори / Храмът на Руми е сърцето

Храмът на Руми е сърцето

Красимир ПРОДАНОВ, радио „Хеликон“

Често пъти откриваме думите му – например в социалните мрежи, и в нас се разлива топлина. Идват сякаш точно навреме в моментите, когато ни е трудно, тъжно или самотно… В моментите, когато ни трябва подкрепа. В книжарниците вече е и специалното илюстровано издание „Руми“, дело на „Книгомания“.

Руми – цялото му име всъщност е Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми, е действително един от най-цитираните, най-често споменаваните извори на духовна мъдрост. При това иранският поет и философ е живял в толкова далечния вече ХІІІ в. Но сякаш езикът, който е използвал и преди седем-осем столетия, е език универсален. Език на любовта.

Спокойно можем да кажем, че Руми се превръща в светец още приживе. За огромното уважение, с което гледат на него съвременниците му, говори и титлата Мевляна, която се превръща в неразделна част от името му. С нея всъщност се показва, че той е водач, предводител на душите, които са му поверили пътя си към Познанието. Когато пък напуска тялото си в Кония – точната дата, 17 декември 1273 г., предсказва сам, хора от много различни народности се стичат, за да изкажат уважението си от мъдреца, който ги е учил на любов. Руми вече е легенда.

Популярността му днес се дължи и на още един факт – възраждането на интереса към дервишите събуди и жаждата от познание към делото на мистика. Точно той е създателят на Ордена на танцуващите дервиши. Мъдрите мисли, на които се наслаждаваме най-често, обаче са само част от искрящия образ на Руми. Във времето, когато Второто Българско царство е воювало за независимостта си, Руми говорел за това, че ако разбием атома, ще открием в него умален състав на Слънчевата ни система. Цар Иван Асен ІІ се възкачва на престола и се превръща в най-великодушния европейски владетел, като освобождава пленените при Клокотница воини, а Руми описва в мистичните си откровения как Земята се върти около Слънцето – три столетия преди да го стори Коперник…

Има схващане, според което въплъщението в тяло на особено просветлено съзнание води до изблици на светлина по цялото земно кълбо. Може би времето на Руми е точно такова… За силата на тази светлина свидетелства фактът, че тя практически продължава да ни сгрява и днес, да ни помага да търсим и откриваме истината за себе си и света.

Представете си само, влиянието на Мевляна е толкова силно, смята се, че идеите му намират отзвук в цялата западноевропейска култура от по-късните столетия. Любовта и схващанията за живота на Руми намират дом например в някои от пиесите, създадени от Шекспир, посланията му се откриват и в приказки на Андерсен.

И въпреки че дори най-малкото късче от творчеството на Руми е в състояние да ни вдъхнови и да ни накара да премислим, да преподредим досегашния си живот, творчеството на родения в несъществуващия вече град Балх мъдрец е огромно. Най-важното му произведение се нарича „Духовни стихове” и е грамадна поема в шест тома. Стиховете в нея се редуват с анекдоти, цитати от Корана, разкази за пророците, много легенди и истории. Точно „Духовни стихове” или „Маснауи-е Манауи“ е считана от мнозина за втората по важност книга в Исляма след Корана.

Може би е време и ние сега да отворим наследството на Руми. Да почерпим от светлината, която все така струи от творчеството му. Ето няколко кратки напътствия от суфи мистика, включени в книгата „Светлина в душата” – преводът е на Ивайло Хранов.

Знайте, че най-добрите хора са онези, които са в служба на другите.

Или говорете добро, или мълчете. Бъдете търпеливи към хорските несгоди.

Вярата е красотата на душата. А душата е самото безсмъртие.

Видимото тяло е сътворено, за да си иде накрая. Но смисълът ще пребъде.

Всеки си представя невидимите неща според онова, което познава.

Светът е капан, а желанията – примамката в него. Отбягвайте капана на желанията.

Ако облаците не плачат, как ще се смеят цветята?

Книги от Руми тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 14  юли. Изданието …