Начало / България / Награждавана книга на Алесандро Барико излиза и в България

Награждавана книга на Алесандро Барико излиза и в България

Предпоследният роман на един от най-известните италиански писатели в последните години – Алесандро Барико, „Емаус“ ще излезе и у нас. Книгата, която през 2010 г. бе отличена с наградата „Джовани Бокачо“, ще се появи у нас в превод на Иво Йонков на 22 януари благодарение на издателсво „Унискорп“.

„Емаус“ разказва за четири момчета на осемнайсет години, обсебени от  красивата и загадъчна Андре. Андре, която се е опитала да се самоубие и е сексуален девиант, е антитеза на всички ценности, с които момчетата са израснали. Тя въплъщава всичко, което семействата им се опитват да скрият от тях: промискуитет, наркотици, безразсъдство и незачитане на живота. Тя кара момчетата да осъзнаят своето безинтересно, благочестиво, средностатистическо съществуване, определяно от вярата: те трябва да бъдат верни на своята религия, на приятелите си, на въздържанието, на техните семейства. Това резонира в тях както физически – чрез обаянието на секса и наркотиците, така и психически, докато момчетата се борят с несигурността на любовта и депресията. Обсебени от взаимодействието си с Андре, те я последват надолу по стръмния път към неизбежния разрив на своето приятелство чрез случки, които ще променят животите им завинаги.

„Роман на Алесандро Барико разказва за религията и греха, за свещеното и богохулното, но може би преди всичко за живота, за сложните и болезнени начини, по които можем да го живеем, за цената, която плащаме, за загубите и печалбите, които нямат край. Това е една вечна история – не нова, но винаги съдържаща оригинални елементи, които могат да я направят автентична, възможна, подлежаща на проверка, ако знаем от какъв ъгъл да я погледнем“, пише в анотацията си в. „Il Mattino“.

Всички книги от Алесандро Барико тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …

Един коментар

  1. Заинтригувахте ме…Мисля, че трябва да прочета тази книга! Благодаря Ви!