Начало / Читатели / Yaoi и Shounen-Ai ~ раят на всяко момиче

Yaoi и Shounen-Ai ~ раят на всяко момиче

В САЩ  издателство June (by Digital Manga Publishing), 801 Media, издателство Doki-Doki, Yaoi press, както и много други от години издават яои новели и манга, а в България както винаги остана затишие- никой не се престраши  да спомене този интригуващ жанр.

Най-кратко яои е жанр, който е фокусиран главно върху женската публика и е ориентиран върху хомосексуални отношения между момчета или мъже (или между момче и мъж, но нямам намерение да ви стресирам от сега). В началото възниква като доужиншита на известни манги и анимета, но в крайна сметка се утвърждава като жанр оригинални произведения, писани от жени и идеализиращи мъжката любов. Или поне- както те си я предстявят. Феноменът защо някои от момичетата харесват и четат яои все още остава загадка- общият консенсус е че яои-то представлява портал към любов и романс в който ние дамите можем да се потопим и за момент да забравим стресиращото ежедневие.

Популяризира се в рубриката Boys’ Love (за по-кратко BL), от която идва и името на жанра, което се използва в Япония. В англоговорящите страни, а и не само в тях, се използват термините yaoi и shounen-ai.shounen-ai: Или по нашему „момчешка любов“ е по-лекият вариант на яои-то. В началото терминът се използва в Япония, но в началото на 70те става име на субжанр шоуджо манги. В момента под шоунен-ай разбираме романс между момчета без секс – т.е. всичко се свежда до целувки, прегръдки и много захаросана любов. Всъщност това за любовта не е точно така, защото много мангаки обичат да ни мъчат с трагедии, ангст, драма и че понякога дори и смърт. yaoi: YAmete, Oshiri ga Itai -Терминът идва от Yama nashi, ochi nashi, imi nashi (ヤマなし、オチなし、意味なし) , което означава „No climax, no point, no meaning“ – това очевидно подсказва и еротичната ориентация на жанра. Сексът обикновено е доста графичен, а момченцата са бишоунени, което привлича бая девойки към култа. За протокола: бишоунен е красиво момче, често притежаващо женски черти. Всъщност както и да ги разграничавам, тези термини са приети от западните фенове, защото в Япония и за двете се използва BL, а ние си разграничаваме сексуалното и не-сексуалното съдържание на мангата с яои и шоунен-ай.

И засега това е – може би след време и в родната България ще има можем да си купим яои роман на тръгване към гарата, ще седнем във влака и с книга в ръка ще се потопим в свят на романс и щастие – поне докато не стане време да слезем на път за някоя хижа в планината или на морския бряг.

Прочетете още

9894_1

Коледа в картинки

Чешката школа открай време е знак за прекрасно оформени книги и хубави илюстрации Адвентът носи …

2 Коментари

  1. За бога ТОЛКОВА МНОГО ми се иска да си купя някоя яой книга….ама пусто, няма откъде!….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *