Начало / Читатели / Yaoi и Shounen-Ai ~ раят на всяко момиче

Yaoi и Shounen-Ai ~ раят на всяко момиче

В САЩ  издателство June (by Digital Manga Publishing), 801 Media, издателство Doki-Doki, Yaoi press, както и много други от години издават яои новели и манга, а в България както винаги остана затишие- никой не се престраши  да спомене този интригуващ жанр.

Най-кратко яои е жанр, който е фокусиран главно върху женската публика и е ориентиран върху хомосексуални отношения между момчета или мъже (или между момче и мъж, но нямам намерение да ви стресирам от сега). В началото възниква като доужиншита на известни манги и анимета, но в крайна сметка се утвърждава като жанр оригинални произведения, писани от жени и идеализиращи мъжката любов. Или поне- както те си я предстявят. Феноменът защо някои от момичетата харесват и четат яои все още остава загадка- общият консенсус е че яои-то представлява портал към любов и романс в който ние дамите можем да се потопим и за момент да забравим стресиращото ежедневие.

Популяризира се в рубриката Boys’ Love (за по-кратко BL), от която идва и името на жанра, което се използва в Япония. В англоговорящите страни, а и не само в тях, се използват термините yaoi и shounen-ai.shounen-ai: Или по нашему „момчешка любов“ е по-лекият вариант на яои-то. В началото терминът се използва в Япония, но в началото на 70те става име на субжанр шоуджо манги. В момента под шоунен-ай разбираме романс между момчета без секс – т.е. всичко се свежда до целувки, прегръдки и много захаросана любов. Всъщност това за любовта не е точно така, защото много мангаки обичат да ни мъчат с трагедии, ангст, драма и че понякога дори и смърт. yaoi: YAmete, Oshiri ga Itai -Терминът идва от Yama nashi, ochi nashi, imi nashi (ヤマなし、オチなし、意味なし) , което означава „No climax, no point, no meaning“ – това очевидно подсказва и еротичната ориентация на жанра. Сексът обикновено е доста графичен, а момченцата са бишоунени, което привлича бая девойки към култа. За протокола: бишоунен е красиво момче, често притежаващо женски черти. Всъщност както и да ги разграничавам, тези термини са приети от западните фенове, защото в Япония и за двете се използва BL, а ние си разграничаваме сексуалното и не-сексуалното съдържание на мангата с яои и шоунен-ай.

И засега това е – може би след време и в родната България ще има можем да си купим яои роман на тръгване към гарата, ще седнем във влака и с книга в ръка ще се потопим в свят на романс и щастие – поне докато не стане време да слезем на път за някоя хижа в планината или на морския бряг.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …

2 Коментари

  1. За бога ТОЛКОВА МНОГО ми се иска да си купя някоя яой книга….ама пусто, няма откъде!….