Начало / Свят / Ема Донахю води в номинациите за наградата „Импак”

Ема Донахю води в номинациите за наградата „Импак”

Ирландската писателка Ема Донахю е начело в разширения списък за дъблинската литературна награда „Импак” със своя роман „Стая”, съобщи „Гардиън”. Номинациите се определят от библиотеки от цял свят, от които гласуват за избрана от тях творба. Наградата „Импак” е с една от най-големите парични премии – 100 000 евро.

Историята на романа „Стая” е за момче, на име Джак, което е затворен до края на живота си в затвор заедно с майка си. Скоро книга ще бъде и на българския книжен пазар.

Най-много библиотеки са гласували за „Стая” от Донахю – 20. В списъка са още Хауърд Джейкъбсън с „Въпросът на Финклер”, израелският автор Давид Гросман с „До края на Земята”, чилийската авторка с американско гражданство Исабел Алиенде, Пер Петерсон от Норвегия и др.

Дъблинската литературна наградата „Импак” се дава за художествена проза всяка година. Първото издание е през 1996 г. Спонсорира се от властите в града. Номинациите стават с гласуване на обществени библиотеки. Произведенията могат да са от всякаква националност, стига да са превеждани на английски.

Паричната премия е 100 000 евро.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …