Начало / България / Излиза първа книга за България от поредицата „История на войните“

Излиза първа книга за България от поредицата „История на войните“

До дни на българския книжен пазар ще излезе „Балканските войни на българската армия“, която е № 9 в поредицата „История на войните“ на издателство „Millenium“. Автор на изданието е Александър Стоянов.

Балканската и Междусъюзническата войни са болезнен период за българите. Въпреки подвизите на нашата армия на фронта, България не получава това, към което се стреми. Сънародниците ни се чувстват излъгани от своите съюзници – гърци и сърби. Но представите ни са твърде идеалистични и политически неподплатени. Младият историк застава зад тази теза при написването на книгата си. Той подробно описва странните предварителни договорки между Гърция, Сърбия, Черна гора и България, където ги е имало, а след това и политическите грешки, които правят управляващите България по това време.

Основната задача на автора обаче е да опише движението на българската, сръбската, гръцката, черногорската и османската армии. Да посочи грешките им и да развенчае някои митове.

„Балканските войни са повратна точка в развитието на Европейския югоизток. Те бележат разрушаването на един политически ред, който се установява с налагането на османската власт през XV век и дават началото на нов период в развитието на Югоизточна Европа – времето на националните държави“, пише Стоянов.

Според него тези войни са били неизбежни, тъй като след края на османското владичество малки народностни групи на Балканския полуостров остават в пределите на съседните държави – това е изисквало ново преразпределение на териториите.

„Балканските войни на българската армия“ е първата книга в поредицата „История на войните“, която пряко засяга страната ни. В поредицата през следващата година ще влезе и том за войните на Асеневци.

Поредицата „История на войните“ тук

Прочетете още

410052481_887343836099175_19064075206214591_n

Ибрахим Карахасан–Чънар: „Турците казват само на българите „комшу“

Книгата му „Кратка история на Турция“ се превежда сега и на турски Писател, анализатор и …