Начало / Свят / 9 българи в световното хайку

9 българи в световното хайку

2015 г. е една от най-силните не само за българското, но и за световното хайку. Проектът The Living Haiku Anthology събра в себе си едни от най-значимите имена в този жанр. Гордост за страната ни е, че в него вече присъстват 9 българи. След като в средата на октомври 2013 г. Антологията публикува за първи път текстове на български хайджин – Мая Любенова, родното присъствие в антологията се обогати и с имената на Цецка Илиева, Радка Миндова, Христина Панджаридис, Весислава Савова, Илияна Стоянова, Диана Тенева, Гергана Янинска и Владислав Христов.

Under the Basho е списание, което цени поетиката и естетиката на Башо и обединява поети от цял свят. Основатели са световноизвестните хайджини Дон Беърд, Ханша Теки и Кала Рамеш. През м. септември 2013 година поставят началото на The Living Haiku Anthology онлайн с цел да  популяризират мултикултурните хайку-гласове сред широката общественост. Антологията е приключение в действие и ще израства с всеки поет и с всяко стихотворение в продължение на години. Мисията на създателите ѝ е да предоставят безплатно многобройни и разнообразни хайку на читателите от цял свят, включително и на всички нива в образователната система.

Екипът на The Living Haiku Anthology събира и документира най-добрите хайку днес. Стотици публикувани и непубликувани стихове на талантливи поети са предоставени за спокойно четене и за сериозно обучение и изследване. Историите на поетите, талантът и поезията им са съхранени за поколения напред.