Начало / Свят / Историята на момиче, надхитрило д-р Менгеле, излиза през юни

Историята на момиче, надхитрило д-р Менгеле, излиза през юни

„Това е нещо повече от мемоар”, заявяват от издателството

Историята на Хелга Вайс, която е успяла да надхитри „ангела на смъртта” в Аушвиц – известният д-р Менгеле, ще бъде публикувана на 7 юни 2012 г. от издателство „Викинг”, съобщи „Гардиън”. В книгата чехкинята ще разкаже, как е успяла да излъже за своята възраст и как майка й убеждава Менгеле, че тя е по-голямото дете на сестра й. По този начин Хелга е изпратена на принудителен труд, а не в газова камера.

„Когато говорих с Хелга разбрах, че тя е изключително силен, борбен човек. Книгата ще бъде много различна, много истинска. Когато четеш, ти се пренасяш там с нея. Това е нещо, много различно от мемоар”, коментира Ванеша Бътърфийлд от издателството.

Когато е още малка тийнейджърка в Чехия, Хелга и семейството й са изпратени в контролираното от нацистите гето в град Терезин. Но още преди това, в Прага, тя усеща ужасите на Холокоста. „Нещата едно по едно бяха забранявани: хората губеха работата си, беше ни забранено на ходим в паркове, басейни, спортни клубове. Дори ми беше ми забранено да ходя на училище, когато бях на 10”.
Хелга Вайс обаче казва, че не всички спомени от Терезин са болезнени. Тя израства там, прекарва известно време с родителите си и се влюбва за първи път. „Баща ми казваше, че независимо какво ще се случи, трябва да останем хора, за да не умрем като добитък. Той възпита у нас волята не просто да оцелеем, но и да живеем”. Баща й по-късно е убит в Аушвиц.

На 4 октомври 1944 г. Хелга и майка й са изпратени в Аушвиц. Там те се изправят срещу Йозеф Менгеле и успяват да го надхитрят. По този начин Вайс се превръща в едно от 150-те деца оцелели от Терезин – изпратени са общо 1 500.

След Аушвиц, Хелга е изпратена в друг концлагер – Маутхаузен. Остава там до края на войната. Запитана дали се е почувствала невероятно, когато е била освободена, тя отговаря: „Не, защото по това време бях толкова болна и бях видяла толкова ужасни неща, че беше трудно да чувствам каквото и да е”.

Сега Хелга Вайс (82) е художничка и живее в Прага. Нейната история до момента е била засенчвана от професионалните й успехи.В родината си е известна като Вайсова -Хоскова.

Фото:pametnaroda.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

manga-one-piece_43

Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Лимитираното издание намери купувачи въпреки обема си Комиксът One Piece наброява общо 21 450 стр. По …