Начало / Свят / В кризата гърците предпочитат да четат сънародници

В кризата гърците предпочитат да четат сънародници

Издателите от Гърция ползват 50% отстъпка на Панаира на книгата във ФранкфуртВ репортаж за гръцкия щанд на Панаира на книгата във Франкфурт faz.de отбелязва скромното представяне на държавата, предизвикала най-мащабната криза с еврото. Темата е важна за германците, тъй като те изнасят най-голям дял от тежестта за спасяването на южната ни съседка.

Гръцките издателства ползват много скромна площ, за която са получили 50% отстъпка от организаторите на панаира. Представителите им коментират пред изданието, че в кризата вървят най-много местните книги, сякаш гърците четат гърци, за да подпомогнат собствената си икономика. Темата за срива й вече се среща в много романи и нехудожествени четива, които търсят причините за случилото се.

“В кризата – казва Сократес Кабуропулос от издателство “Екеби” – има и нещо добро. Тя принуди гърците да са запитат за своята идентичност и да се върнат към гръцките класици в белетристиката и поезията.””Можете да ни изхвърлите от еврозоната, но не и от европейското по футбол”, добавя той на шега.

Как вървят продажбите на книги? Спадът е най-малко 10% – през последните пет години в Гърция са издадени 8 900 заглавия. Гръцките книги са се задържали на малко под 1000 годишно. Броят на издателствата в страната е нараснал за 20 години от 374 на 953. Повечето обаче са миникомпании, които пускат по-малко от 10 книги годишно. От един месец гръцкото министерство на културата е отворило програма за преводи, за които ще плати над 200 000 евро.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1b3c5e96e7abdfd7322b5e9a9cd08247

Дневници на Дарвин изчезнаха от Кеймбриджкия университет

Ценните документи липсват в библиотеката вече 20 години Дневниците, в които присъства и еволюционното дърво, …