Начало / Свят / В кризата гърците предпочитат да четат сънародници

В кризата гърците предпочитат да четат сънародници

Издателите от Гърция ползват 50% отстъпка на Панаира на книгата във ФранкфуртВ репортаж за гръцкия щанд на Панаира на книгата във Франкфурт faz.de отбелязва скромното представяне на държавата, предизвикала най-мащабната криза с еврото. Темата е важна за германците, тъй като те изнасят най-голям дял от тежестта за спасяването на южната ни съседка.

Гръцките издателства ползват много скромна площ, за която са получили 50% отстъпка от организаторите на панаира. Представителите им коментират пред изданието, че в кризата вървят най-много местните книги, сякаш гърците четат гърци, за да подпомогнат собствената си икономика. Темата за срива й вече се среща в много романи и нехудожествени четива, които търсят причините за случилото се.

“В кризата – казва Сократес Кабуропулос от издателство “Екеби” – има и нещо добро. Тя принуди гърците да са запитат за своята идентичност и да се върнат към гръцките класици в белетристиката и поезията.””Можете да ни изхвърлите от еврозоната, но не и от европейското по футбол”, добавя той на шега.

Как вървят продажбите на книги? Спадът е най-малко 10% – през последните пет години в Гърция са издадени 8 900 заглавия. Гръцките книги са се задържали на малко под 1000 годишно. Броят на издателствата в страната е нараснал за 20 години от 374 на 953. Повечето обаче са миникомпании, които пускат по-малко от 10 книги годишно. От един месец гръцкото министерство на културата е отворило програма за преводи, за които ще плати над 200 000 евро.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

172165506_1462158197456938_4623569405_n

Обидно малко книги се превеждат на английски

Американците четат рядко преводна литература Англосаксонският книжен пазар е огромен – и това е факт, …