Начало / Свят / Писатели създадоха контранаграда на „Букър”

Писатели създадоха контранаграда на „Букър”

Идеята е призът да компенсира ощетените автори

Известни писатели и любители на литературата създадоха нова награда, съобщи „Индипендънт”. Тя ще се нарича „Литературният приз” и тази година ще бъде първото му издание. Ще се връчва за художествена проза. Сред поддръжниците са автори като Пат Баркър, Джон Банвил, Дейвид Мичъл, Марк Хадън и Джаки Кей. Други писатели също са одобрили идеята.

Наградата ще се връчва за художествена проза и ще бъде главен конкурент на известната „Букър”, която е доста критикувана в последните си издания. Призът е създаден главно защото според авторите най-добрите художествени творби вече не печелят „Букър” и е редно да бъдат почетени по някакъв начин. Сред номинираните ще има американски автори и победители, а не като при наградата „Букър”, при която журито избягва представители на САЩ.

„Абсолютно съм убеден, че „Литературният приз” ще бъде нещо хубаво”, казва Дейвид Мичъл (на снимката). „Не може да се отрече, че „Букър” в последно време залагат повече на достъпността, отколкото на артистичността. Което е ОК, разбира се. Но британската култура се нуждае от сфера, в която думата „предизвикателство” не е мръсна. „Литературният приз” предлага такава арена и аз подкрепям”.

От борда на наградата коментират: „Наградата ще предлага на читателите творби, които се отличават с качество и амбиция. Много години „Букър” го правеха. Но… вече гледат кое по-лесно се чете, а не кое е постижение в изкуството. Публиката се нуждае от награда, която да бъде връчвана на най-добрите романи на нашето време”.

Свързани заглавия
Нова изненада по линията на скандала Филип Рот -„Мен Букър Интернешънъл”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228336_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 април – 18 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Всичко, което блести от Даниел Стийл 2. И заживели обидено от Георги Блажев …