Начало / България / „Лятото на неудачниците” е „Български роман на годината”

„Лятото на неудачниците” е „Български роман на годината”

Това е шестият роман на Галин Никифоров

Галин Никифоров е носител на наградата „Български роман на годината”, която се дава от Националния дарителски фонд „13 века България”. Роденият в Добрич автор беше отличен за шестия си роман – „Лятото на неудачниците” . Победителят беше обявен от проф. Милена Кирова. Той ще получи 11 хиляди лева и художествен диплом.

„Най-много се радвам, че тази награда по някакъв начин продължи мечтата ми, че някой ден мога да се срещна с Димитър Паунов. Това беше онзи стар писател, на когото е посветена книгата, който бе повод да я напиша. Това беше една среща през 80-те години с два негови романа, които за цял живот ме заразиха и може би са в основата на това да пиша. Винаги съм смятал, че по някакъв начин трябва да му се отблагодаря. Мечтата ми беше да лично да мога да го видя някой ден, да му стисна ръката и да му кажа, че не е писал напразно и не е живял напразно. Така или иначе, нямах щастието да се видим, но чрез тази награда моята мечта продължава по някакъв начин да живее”, заяви пред „Хоризонт” Никифоров.

„Лятото на неудачниците“ беше избрана от жури в състав: проф. Милена Цанева, проф. Милена Кирова, проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски и поета Бойко Ламбовски. Романът „Изходът” на Владимир Зарев е бил изваден от списъка, тъй като е бил преработван през годините от автора. Но въпреки това Зарев ще получи почетната награда от фонд „13 века“, заради мястото на романа в историята на българската литература.

В краткия списък влязоха още и романите „Цинкограф“ на Владислав Тодоров, „Улицата на пеперудите“ на Керана Ангелова, „Нашингтон“ на Михаил Вешим, „Няма да е все така“ на Николай Табаков, „Project Dostoevski” на Радослав Парушев, „Колкото до шотландеца“ на Росица Ташева, „Зелено и златно“ на Силвия Чолева и „Мъже“ на Цвета Стоева.

Свързани заглавия
Галин Никифоров: „Аз съм като актьорите – постоянно влизам в роля”
„Животът не е за всеки“, „Деград“ и „Къщата на клоуните“ номинирани за награда „Хеликон”

Книгите на Галин Никифоров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

manga-one-piece_43

Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Лимитираното издание намери купувачи въпреки обема си Комиксът One Piece наброява общо 21 450 стр. По …