Начало / Свят / Все повече германци четат за удоволствие

Все повече германци четат за удоволствие

Добрата новина идва два дни преди откриването на Франкфуртския панаир на книгата

В навечерието на Франкфуртския панаир на книгата проучване показа, че се увеличава броят на германците, които четат, съобщи waz.de.

Новината, че в сравнение с 2010 г. все повече хора намират удоволствие в четенето през свободното си време е повод за голям оптимизъм на немския книжен пазар.

Проучването е поръчано от вестник „Bild am Sonntag“ с цел да се видят нагласите преди панаира, който е най-голямото събитие в света на книгите в Европа. Данните показват, че 76 процента от запитаните са увеличили броя на прочетените за удоволствие произведения, извън задължителните училищни и служебни четива. Това е с 4% повече в сравнение с предишната година.

24 процента са тези, които миналата година не са отворили нито една книга. За сравнение през 2009 г. техният дял е бил 28%.

Добрата новина е, че проучването опровергава предразсъдъка, че младите хора загърбват книгите. Във възрастовата група от 14 до 29 години 81 са отговорили, че през миналата година са прочели поне една книга без това да им е било задължение.

Обект на проучването са били 500 души над 14 г.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …