Начало / България / Архивът на Петър Увалиев ще бъде достъпен

Архивът на Петър Увалиев ще бъде достъпен

Създава се сайт, в който ще бъдат качени уникални документи на българския интелектуалец

Сайт, посветен на Петър Увалиев, ще бъде създаден скоро, съобщи sbj-bg.eu. В него ще бъдат представени оригинални документи, свързани с живота и делото на големия български интелектуалец. За новия проект информира съпругата на Петър Увалиев – Соня Рув, пред журналисти в Добрич при представяне на книгата й „Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот“.

По думите й Петър Увалиев е пазел всичко, не е изхвърлял и парченце хартия и е оставил огромен архив, който ще бъде селектиран, и най-важните документи ще бъдат сканирани за интернет-страницата:

„Тези документи не беше никак лесно да се проследят и в книгата, в която избрах тематичния и хронологичния подход. Ограничих се до 100 илюстрации, включително и снимката на задната корица, на която Петър е видим с двата си порока – цигарите и кафето.”

”Изненадах се, че е запазил кръщелното си свидетелство, открих свидетелството му за завършване на Августинския колеж в Пловдив, в книгата намериха място оригиналното писмо за повишението му в дипломатически ранг, визите му за пътуване, дипломатическият паспорт и други документи“, поясни Соня Рув.

Тя посочи, че Петър Увалиев е превърнал ателието им в Лондон в неофициално българско посолство и е поддържал най-активни връзки с Дечко Узунов, Николай Хайтов, Александър Фол, Любомир Тенев, Светлин Русев и други български интелектуалци.

„В семейството Петър винаги беше мил, разсъдлив и забавен човек, много топъл и дружелюбен. Винаги ни носеше подаръци от пътуванията си. Купуваше кутии с храна за нашия котарак, но дъщеря ми често дразнеше баща си, защото храната се оказваше за кучета“, разказа Соня Рув.

Тя подари британското издание на книгата на регионалната библиотека „Дора Габе“, в която се съхранява колекция „Петър Увалиев“. Сбирката разполага с над 1000 тома книги – част от личната библиотека на интелектуалеца.

Проявите му като теоретик на изкуството, критик и публицист намират признание в чужбина, но са непознати в България, освен от отделни публикации и от предаванията на Би Би Си в Лондон.

Петър Увалиев е автор на над 4500 емисии на културни теми на български език и предавания на френски език за France Culture. Почетен доктор е на Софийски университет “Св. Климент Охридски” (1992 г.).

Книгата „Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот“ на Соня Рув тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …