Начало / Свят / Лъжлив сайт заблуди читателите за Нобеловата награда за литература

Лъжлив сайт заблуди читателите за Нобеловата награда за литература

Акцията е на сръбски активисти, насочена срещу националиста Добрица Чосич

Минути преди да бъде обявен носителят на Нобелова награда за литература в четвъртък, лъжлив уебсайт съобщи, че сръбският автор Добрица Чосич* (90) е носителят й за 2011 г.

Измамата беше разкрита първо от „Гардиън”. През това време обаче сръбските медии и агенции се заблудили и разпространили новината, че „последният дисидент на ХХ век” е получил международно признание. Измамата лъснала след няколко минути, когато Томас Транстрьомер беше обявен за носител на наградата на живо в сайта на Нобеловия комитет www.nobelprize.org.

Фалшивата интернет страница, съобщила за Чосич, е www.nobelprizeliterature.org, която в сряда имитирала напълно сайта на Нобеловите награди. На променената й начална страница днес се съобщава следното:
„Ние сме неправителствена група от уеб активисти. Причината за действията ни е желанието ни да обърнем внимание на опасното влияние върху сръбското общество на писателя Добрица Чосич. Чосич е политическа фигура, свързан с комунистическата партия, вдъхновител на сръбския национализъм, бивш президент на Югославия преди разпадането й, близък на Милошевич.”

Според обяснението самият Чосич в продължение на 15 минути вярвал, че е получил Нобеловата награда. Заблудени били и държавните институции.

Англоезичните медии твърдят, че името на сърбина изобщо не е било обсъждано от комитета по наградите.

*Името на сръбския писател се изписва в българската преса и като Косич, и като Чосич.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

12_ivo_siromahov2

Иво Сиромахов: Ние, българите, опровергаваме дори дарвиновата теория за еволюцията

Наскоро по книжарниците се появи продължението на книгата „У майкини“ със заглавие „Майкини и другите“ …