Начало / България / Четири български щанда на панаира на книгата във Франкфурт

Четири български щанда на панаира на книгата във Франкфурт

Най-старото събитие в света на литературата започва в сряда, 12 октомври

България ще бъде представена на четири щанда на Франкфуртския панаир на книгата, показва справка на buchmesse.de. Най-голямото европейско събитие в книжния свят, което датира от 500 години, започва в сряда, 12 октомври, и ще продължи до неделя, 16 октомври.

Българските участници са: Асоциация „Българска книга” – хале 5.1, книготърговска компания „Хеликон” – хале 5.0, издателство „Егмонт България” – хале 3.0 и издателство „Кибеа” – хале 5.0.

Общият брой на участниците – фирми, асоциации и институции, тази година е 7800, които обединяват 27 218 души. Сред тях, освен издателства, присъстват министерства на културата и туризма, асоциации на издатели и книжари, литературни агенции, преводачи. Издателствата ще предложат за сделки 22 000 заглавия. Очаква се посетителите да надхвърлят 300 000..

В рамките на панаира ще бъдат дадени няколко награди. На 10 октомври, в навечерието му, ще стане ясно кой печели годишната награда за немскоезична литература. Сред шестимата номинирани е германската писателка от български произход Сибиле Левичароф. В първия ден на панаира ще бъде обявен призът за най-куриозно заглавие на книга. И там финалистите са шестима.

На 14 октомври, петък, ще станат ясни първите трима в надпреварата за първата германска награда за е-книга и за анимация. На следващия ден ще се връчи наградата „Зондерман” за комикс, а на 16 октомври – за манга. Франкфуртският панаир и германският архитектурен музей ще отличат и най-добрата книга за архитектура.

В рамките на панаира са предвидени около 3000 събития, като първите три дни са предназначени предимно за специализираната публика – издатели, книжари, агенции, преводачи, а в събота и неделя програмата е направена специално за непрофесионалната публика, която просто обича да чете.

Гост на панаира тази година е Исландия и се очакват най-добрите й 40 автори да я популяризират. Това лято Рейкявик беше включен в списъка на литературните градове на ЮНЕСКО.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …