Начало / България / Четири български щанда на панаира на книгата във Франкфурт

Четири български щанда на панаира на книгата във Франкфурт

Най-старото събитие в света на литературата започва в сряда, 12 октомври

България ще бъде представена на четири щанда на Франкфуртския панаир на книгата, показва справка на buchmesse.de. Най-голямото европейско събитие в книжния свят, което датира от 500 години, започва в сряда, 12 октомври, и ще продължи до неделя, 16 октомври.

Българските участници са: Асоциация „Българска книга” – хале 5.1, книготърговска компания „Хеликон” – хале 5.0, издателство „Егмонт България” – хале 3.0 и издателство „Кибеа” – хале 5.0.

Общият брой на участниците – фирми, асоциации и институции, тази година е 7800, които обединяват 27 218 души. Сред тях, освен издателства, присъстват министерства на културата и туризма, асоциации на издатели и книжари, литературни агенции, преводачи. Издателствата ще предложат за сделки 22 000 заглавия. Очаква се посетителите да надхвърлят 300 000..

В рамките на панаира ще бъдат дадени няколко награди. На 10 октомври, в навечерието му, ще стане ясно кой печели годишната награда за немскоезична литература. Сред шестимата номинирани е германската писателка от български произход Сибиле Левичароф. В първия ден на панаира ще бъде обявен призът за най-куриозно заглавие на книга. И там финалистите са шестима.

На 14 октомври, петък, ще станат ясни първите трима в надпреварата за първата германска награда за е-книга и за анимация. На следващия ден ще се връчи наградата „Зондерман” за комикс, а на 16 октомври – за манга. Франкфуртският панаир и германският архитектурен музей ще отличат и най-добрата книга за архитектура.

В рамките на панаира са предвидени около 3000 събития, като първите три дни са предназначени предимно за специализираната публика – издатели, книжари, агенции, преводачи, а в събота и неделя програмата е направена специално за непрофесионалната публика, която просто обича да чете.

Гост на панаира тази година е Исландия и се очакват най-добрите й 40 автори да я популяризират. Това лято Рейкявик беше включен в списъка на литературните градове на ЮНЕСКО.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …