Начало / Свят / Статуя на Ханс Кристиан Андерсен ще бъде потопена на пристанището в Одензе

Статуя на Ханс Кристиан Андерсен ще бъде потопена на пристанището в Одензе

Причината е финансовата криза

Статуя на Ханс Кристиан Андерсен ще бъде потопена на пристанището в Одензе от нейния създател, информира „Гардиън”. Творбата на скулптора Йенс Галшиот украсява центъра на града през последните 5 години. Идеята е била статуята да бъде част от по-голяма композиция, наречена „Фонтана на разказвача”, която да бъде направена в чест на големия автор. Финансовата криза обаче става причина фонда, на който са събирани средствата, да фалира.

На 8 октомври Галшиот смята да потопи своето произведение на пристанището в Одензе, като остави само главата да се вижда. Министерството на културата на страната възнамеряваше да премести творението на пристанището, за да бъдат привличани повече туристи. „Донякъде изпълнявам тяхното желание, макар и не по начина, по който са очаквали. От друга страна, няма да им струва нищо”, коментира Галшиот.
Скулпторът не е убеден, че Андерсен, известен като затворен човек, би одобрил възникналата ситуация. „Сигурно нямаше да остане доволен, тъй като не е обичал около него да се вдига шум. Но пък е обичал да си взима вана, затова не би бил толкова разочарован. Пък и ще може да наглежда русалките”, казва още човекът на изкуството.

Ханс Кристиан Андерсен е датски писател и поет, роден през 1805 г. в Одензе. Най-известен е със своите приказки, сред които „Малката русалка”, „Малката кибритопродавачка”, „Снежната царица”, „Грозното патенце”, „Палечка” и „Храбрият оловен войник”. Умира 1875 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …