На фокус
Начало / Свят / Станаха ясни американските награди „5 под 35” за млади автори

Станаха ясни американските награди „5 под 35” за млади автори

Националният приз за литература на САЩ ще се връчи на 17 ноември

Американската фондация „Националните награди за книги” обяви финалистите за наградата си „5 под 35” за 2011 г., предаде „Лос Анджелис таймс”.

Всяка година неправителствената организация поощрява петима писатели под 35 години, които пишат белетристика. Те биват избрани от предишни победители в конкурса.

На 14 ноември в Ню Йорк избраните тази година ще бъдат отличени на официална церемония. Това са: израелката Шани Бояню с „Хората на Завинаги не се страхуват”(книгата ще излезе през 2013 г.), Даниел Евънс с „Преди да бъдеш задушен от собсвената си глупост”(2010 г.), Мери Бет Кийн с „Ходещите хора”(2009 г.), Мелинда Мустакис с „Bear Down, Bear North: Истории от Аляска” (2011 г.) и Джон Кори Уели с „Където нещата се връщат” (2011 г.).

Наградата за пишещите млади хора в САЩ се дава от пет години. Тя е част от Националната награда за литература на Щатите, учредена през 1950 г. и връчвана на писатели като Уилям Фокнър. Отличието за възрастни автори е едно от най-престижните зад океана и ще бъде обявено на 17 ноември. Призът ще се даде в категориите фикция, документалистика, поезия и детска литература.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 март – 26 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на буквите от Людмила …