Начало / Свят / В 14 ч ще бъде обявена Нобеловата награда за литература

В 14 ч ще бъде обявена Нобеловата награда за литература


Шведската академия ще обяви днес името на лауреата на Нобеловата награда по литература за 2011 година. Миналата година това бе перуанският писател Марио Варгас Льоса.

Името на носителя на най-престижното отличие в света до последния момент се пази в строга тайна. Самите членове на Нобеловия комитет по литература при обсъжданията на кандидатурите не използват истинските имена на номинираните писатели и поети, а измислени от тях псевдоними. Английският писател и драматург Харолд Пинтер, например, бил кръстен „Хари Потър“.

Въпреки това някои експерти успяват да отгатнат името на лауреата и дори да спечелят немалки суми от това. Преди 8 години британската букмейкърска кантора Ladbrokes започна да приема залози за лауреатите на Нобелова награда по литература. Любители на хазарта са „предсказвали“ правилно името 4 пъти – през 2003, 2006, 2008 и 2009 г., припомня actualno.com.

Сред обсъжданите за потенциални носители на отличието тази година са сирийският поет Адонис и шведският му колега Томас Транстрьомер, американският музикант Боб Дилън, японският писател Харуки Мураками.

Някои запознати с психологията на Нобеловия комитет този път предсказват победа на поет, който обаче не е европеец. В такъв случай лауреатът с най-големи шансове е сириецът Адонис.

В съответствие с традицията, пълният списък на номинираните ще бъде разсекретен чак след 50 години. Документите ще могат да се видят в архива на Шведската академия на науките в сградата на Стокхолмската борса в Стария град през 2061 г.

Кандидатури за престижната награда могат да бъдат издигани от членове на Шведската академия и на аналогични учреждения на други страни, от професори по литература и лингвистика, от лауреати на отличието от предишни години, от председатели на писателски организации.

Те трябва да направят това до 31 януари, за да може Шведската академия през пролетта да избере 20-те най-достойни писатели и поети, а след това да съкрати списъка на пет имена. През лятото членовете на Шведската академия още един път са длъжни да се запознаят с творчеството на номинираните, за да обсъдят кандидатурите през есента.

Обявяването на наградата можете да гледате на живо тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …