Начало / Свят / Дъглас Кенеди се разминал с терористичните атаки в Париж с няколко часа

Дъглас Кенеди се разминал с терористичните атаки в Париж с няколко часа

Писателят Дъглас Кенеди се разминал само с няколко часа с ужаса на това да бъде в центъра на терористичните атаки в Париж от 13 ноември. Американският автор, който наскоро гостува и в София, се прибрал същия ден от Ню Йорк. Кенеди е собственик на апртамент в 10-ти район във френската столица, където бе епицентърът на събитията в петък.

„Боли ме сърцето. Всъщност съжалявам, че не бях в дома си в Париж в този момент. Трябваше да бъда там, за да подкрепя своите съседи. Най-шокиращото е, че бяха атакувани млади хора. След 13 ноември светът е изцяло променен, но животът продължава“, каза за RFI Кенеди.

В профила си във „Фейсбук“ той допълва:

„Голямата метафора за кръвопролитието в Париж е: ние ще убием всички удоволствия на този велик  град. Това е атака над основните свободи – да си изкарваш добре и да се освобождаваш от стреса в живота… Ислямска държава е теократична мафия, която иска да ни принуди да живеем в страх. Те са чудовища. И като всички такива – ще бъдат победени. Но трябва да сме единни срещу тях. Заложени са нашите права и свободи.

Позицията си срещу атентатите изрази и писателката  Ясмина Кадра. Тя е позната на българските читатели с книгите си „Атентатът“ и „Кабулските лястовици“. Родената в Алжир авторка сама е участвала в борбата срещу ислямистките терористи в миналото, когато служела като офицер в алжирската армия.

„Те са нашите врагове. Точка. Всички сме заплашени от тези хора, защото, когато нападат, те не питат жертвите си каква религия изповядват. Посичат всеки, когото видят без значение от какъв етнос и религия е. Те са наш общ враг“, каза Кадра.

Книги от Ясмина Кадра тук

Книги от Дъглас Кенеди тук

Прочетете още

terminal_adam_mehran-karimi_paris

Иранецът от „Шарл де Гол” пренаписа историята за Робинзон Крузо

Двамата герои удивително си приличат Новината, че Мехран Насери е починал, изстреля филма на Спилбърг, …