Начало / България / Непубликуван роман на Айн Ранд излиза на български

Непубликуван роман на Айн Ранд излиза на български

Непубликуваният до момента  роман „Идеал“ на Айн Ранд ще излезе на български език до дни. От издателство „Изток-Запад“ обявиха, че интригуващото четиво ще бъде на книжния пазар у нас на 23 ноември.

„Идеал“ е публикувана за пръв път на английски език на 7 юли тази година. Книгата е открита след смъртта на писателката, заедно с едноименна пиеса, съобщава „Нюсуийк“. Тя е писана през 1934 г. Ранд обаче останала недоволна от произведението си и изоставила ръкописа. След това го преправила във вариант за театралната сцена. Пиесата бе поставена на сцена през 2010 г., но се задържа в театралните салони по-малко от месец. Според „Ню Йорк Таймс“ пиесата е „недодялан микс от теоретизъм, изпълнен с либерални идеи, който ще опъне нервите дори на Алън Грийнспан“.

Книгата пък бе открита през 2012 г. от Ричард Ралстън, мениджър по публикациите на Института на архивите на Айн Ранд. Тя разказва историята на актрисата Кей Гонда, която е обвинена в убийство от полицията. В опит да се измъкне тя се крие сред феновете си.

Айн Ранд е американска писателка и философ от немско-еврейски произход, известна с философията, наречена от нея „обективизъм“ . Автор е на много трудове и сборници, но най-известни са книгите й „Ние живите“ (1936 г.), „Изворът“ (1943 г.) и “Атлас изправи рамене“ (1957 г.), втори по популярност след Библията в САЩ. Умира през 1982 г. в Ню Йорк.

Всички книги от Айн Ранд тук

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …