Начало / Свят / Руски журналист разбулва милионерите в СССР

Руски журналист разбулва милионерите в СССР

Сталин преследвал предприемачите по-малко, отколкото Хрушчов и Брежнев

Съществувал ли е частен бизнес в СССР, или не? И какъв е бил този „бизнес“? Предприемачество, инициатива, свобода – имало ли ги е в съветско време? А днес?

Така започва анотацията на „Нелегалните милионери: цялата истина за частния бизнес в СССР” от Михаил Козирев в labirint.ru. Авторът доказва, че няма по-голяма опасност за обществото от тази, да попадне под лъжливото очарование на отишлата си комунистическа епоха. Пазарна икономика? Властта е готова във всеки момент да вземе управлението й. Право на частна собственост? Предприемачите се намират под гнета на чиновниците, полицията, тайните служби, прокурорите, пожарникарите… Демокрация? „Единна Русия” е почти пълен аналог на съветската компартия.

Тази книга не е за онези, които разхищават социалистическата собственост, нито за спекулантите от времето на СССР. Тя е за онези, чиито енергия, предприемчивост, готовност да рискуват и умение да печелят пари са могли да се осъществят само нелегално. Книгата е за съвременността: за това как работи и в какво се изражда бизнесът, принуден да съществува в условията на безправие и извън закона. Предназначена е за широк кръг читатели.

Михаил Козирев е известен журналист, работил дълго време за руския „Форбс”. Той е автор на известната статия за бизнеса на Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва Юрий Лужков. Разследването му предизвика шумен скандал и впоследствие се превърна в книгата „Елена Батурина: как жената на бившия кмет на Москва спечели милиарди”.

„Нелегалните милионери” е задължителна за всеки, който иска да се ориентира в днешна Русия. Авторът съобщава важни факти, например, че от 28 до 33% от всички доходи на съветските домакинства през 70-те и началото на 80-те години са идвали от частния сектор. В Сталинисткия период към нелегалното предприемачество са се отнасяли по-либерално, отколкото по времето на Хрушчов и Брежнев.

Част от първа глава на книгата можете да прочетете на руски тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

95236516_3002985363073281_3512410240190513152_n

Купуваме си книги, за да се почувстваме щастливи

По-важен е мигът в книжарницата, отколкото прочита им Броят на купените заглавия по правило е …