Начало / България / Национална кампания за възраждане на библиотеките

Национална кампания за възраждане на библиотеките

ОТВОРЕНО ПИСМО

До: г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Република България
Копие: г-н Симеон Дянков
Вицепремиер и Министър на финансите
Копие: г-н Вежди Рашидов
Министър на културата
Копие: г-н Сергей Игнатов
Министър на образованието, младежта и науката

Национална кампания за възраждане на библиотеките

Уважаеми господин Борисов,
Уважаеми господин Дянков,
Уважаеми господин Рашидов,
Уважаеми господин Игнатов,

Над 50% от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни, с което се нареждаме на предпоследно място в Европейския съюз (на базата на авторитетното изследване PISA)!
Българинът купува 0,56 книги годишно, европеецът – 11!
От 2008 година в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга! (Според стандартите на ЮНЕСКО и ИФЛА в българските библиотеки трябва да влизат 1,7 млн. библиотечни единици годишно.)
През последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина, а в останалите почти не влизат нови книги! (Според Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА училищната библиотека е част от учебния процес и 5% от годишната издръжка на всеки ученик трябва да постъпва в нея.)

Това е резултатът от двадесетгодишното неглижиране на книгата и на нейното базисно значение за грамотността и развитието на културата.

Докога ще сме последни?

Според документите на ЮНЕСКО обществената библиотека е информационният център за населението по места. Ние, хората, чиято професия и съдба е книгата, се обръщаме към вас за подкрепа на нашето искане за спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществените и училищните библиотеки, съизмерим с международния, и за незабавно подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове. При изпълнението на тези стандарти държавата ще осигури правото на своите граждани на равен и свободен достъп до информация и знание, гарантирани им от Хартата за правата на човека.

Нека книгата да влезе в своя естествен дом – библиотеката! Нека четенето да стане достъпно за всеки гражданин на България! За грамотно и образовано младо поколение!

Създадена е и електронна петиция –
http://www.peticiq.com/nacionalna_kampania_za_vyzrajdane_na_bibliotekite

Свързани заглавия
Кого ще превзема „Походът на книгите”?

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …