Начало / България / Столичната библиотека навърши 87 години

Столичната библиотека навърши 87 години

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес тя е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания годишно и близо 400 хил. посещения годишно.

Тя разполага с 3 филиала в София – Люлин, Сердика и Студентски и с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Над 200 хил. от тях са на чужди езици и читателите на библиотеката имат достъп до тях в специализираните чуждоезикови читални. В Детско-юношеския отдел освен книгите, които малките читатели могат да намерят, се организират и атрактивни образователни инициативи, свързани с четенето.

Библиотеката е утвърдено и предпочитано място за представяне на нови книги, изложби, концерти, филми, за провеждане на кръгли маси и дискусии. Столична библиотека е основател и постоянен домакин на сбирките на литературния клуб „Благодатният четвъртък”, който обединява най-четените и известни съвременни български автори и техните читатели.

През последната година Столична библиотека в рамките на амбициозната си инвестиционна програма откри нов филиал в община Студентска, реновиран детски отдел във филиал „Люлин”, модерна читалня за тийнейджъри в Детско-юношеския отдел. Създадена е мобилна версия на сайта на библиотеката, изграден е информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+.

Тържеството по повод годишнината ще се състоя на 4 ноември 2015 г.

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …