На фокус
Начало / България / Столичната библиотека навърши 87 години

Столичната библиотека навърши 87 години

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес тя е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания годишно и близо 400 хил. посещения годишно.

Тя разполага с 3 филиала в София – Люлин, Сердика и Студентски и с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Над 200 хил. от тях са на чужди езици и читателите на библиотеката имат достъп до тях в специализираните чуждоезикови читални. В Детско-юношеския отдел освен книгите, които малките читатели могат да намерят, се организират и атрактивни образователни инициативи, свързани с четенето.

Библиотеката е утвърдено и предпочитано място за представяне на нови книги, изложби, концерти, филми, за провеждане на кръгли маси и дискусии. Столична библиотека е основател и постоянен домакин на сбирките на литературния клуб „Благодатният четвъртък”, който обединява най-четените и известни съвременни български автори и техните читатели.

През последната година Столична библиотека в рамките на амбициозната си инвестиционна програма откри нов филиал в община Студентска, реновиран детски отдел във филиал „Люлин”, модерна читалня за тийнейджъри в Детско-юношеския отдел. Създадена е мобилна версия на сайта на библиотеката, изграден е информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+.

Тържеството по повод годишнината ще се състоя на 4 ноември 2015 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

278057939_2285884651550538_9022404350016132128_n

Харковската библиотека отвори въпреки военните действия

Нация, която чете, не може да бъде победена, казват оттам Централната библиотека „И. С. Тургенев”, …