Начало / Свят / Българин купи къщата в Задунаевка, в която Ботев е живял

Българин купи къщата в Задунаевка, в която Ботев е живял

Къщата, в която е живял Христо Ботев в бесарабското село Задунаевка през 1866-1867 г., ще бъде превърната в музей. Генералният консул на България в Одеса Димитър Тучков е купил със свои лични средства къщата от наследниците на Тома Вакаренков – някогашния хазяин на тогавашния млад учител и бъдещ български поет и революционер, съобщи Mediapool. Намерението на българския дипломат е да превърне къщата в музей на Ботев и на българите, преселили се преди близо два века в този край на днешната украинска Одеска област.

По силата на Букурещкия договор през 1812 година този район влиза в състава на тогавашната Руска империя. След това започва масовото заселване на бягащи от поробената си родина българи. Първите от тях пристигат от Пловдив и Сливен през 1817 г. Днешната улица на мястото, където се заселват, носи името на Ботев. Именно на нея е и къщата, приютила поета. Няколко години по-късно пристигат още няколко десетки български семейства и през 1822 г. е основано селище с името Задунаевка – защото спрямо България се намира зад Дунав.

Както е известно едва 15-годишен Христо Ботев е изпратен от баща си даскал Ботьо Петков да учи гимназия в Одеса. След завършването си той е изпратен като селски учител в Задунаевка, където пристига през август 1866 г. През следващата година заминава, за да се погрижи за своите близки в родния Калофер. Междувременно към края на 1866 г. в Задунаевка пристига Г. С. Раковски и прекарва три денонощия в същата къща.

Макар и пребиваването на Ботев там да е сравнително кратко, то оставя следи в паметта на местните хора, които са съхранени до ден днешен и се предават от поколение на поколение. На къщата, в която е живял, е поставена паметна плоча.През 1991 г. в центъра на селото е поставен негов паметник, където местните хора всяка година честват 2 юни. В края на 2008 година е открит и музеят „Христо Ботев”, който е филиал на Одеския литературен музей.

Именно той ще бъде преместен и разширен в закупената от генералния консул в Одеса къща. Намерението му е с помощта на дарителска акция къщата да бъде реставрирана и дарена като принос за опазването и съхраняването на историческата памет за един от най-бележитите българи и неговата връзка със сънародниците ни от Бесарабия.

Прочетете още

640x480_1420468659

171 години от рождението на Христо Ботев

В МЕХАНАТА Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не …