Начало / България / Поругаха паметника на Пенчо и Петко Славейкови в София

Поругаха паметника на Пенчо и Петко Славейкови в София

4 дни след Деня на народните будители паметникът на Пенчо и Петко Славейкови на столичния площад „Славейков” бе поруган, съобщи БГНЕС.

Бастунът на Пенчо Славейков е демонстративно изкривен. Най-вероятно вследствие на удар с крак от някой „буден” гражданин. Независимо, че площад „Славейков” е едно от възловите места в столицата, където на ден преминават хиляди граждани, днес малцина от тях обърнаха внимание, че паметникът е пострадал.

„Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! „Аз не зная! Аз не мога!“ – общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме…”, както пише Петко Славейков в стихотворението си „Не сме народ”.

На мястото на паметника се е намирала къщата, в която през 1879 г. Петко Р. Славейков се установява да живее. Паметникът представлява желязна пейка, на която са седнали синът – Пенчо Славейков (с характерната за него шапка и дебел бастун) и бащата Петко Р. Славейков. Скулптурата е по идея на арх. Станислав Константинов. Автор е Георги Чапкънов.

Фото: БГНЕС

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …