Начало / България / Църква в Русе отвори библиотека

Църква в Русе отвори библиотека

Църква „Свети Николай Чудотворец“ в Русе отвори библиотека. Тя се казва „Отворен прозорец към вярата“ и във фонда вече има над 700 книги. Инициативата е на църковното настоятелство и е по проект , финансиран от фондация „Комунитас“.

Библиотеката има за цел да насърчи четенето на книги и да се превърне в кът за духовни преживявания. Тя е разположена в помещение в двора на църквата, като в нея са създадени условия да се чете на място. Книгите ще се дават и за вкъщи, като ще се изработят картони, по примера на обществените библиотеки.

Във фонда има богословска литература, жития на светци, но също така много художествена литература и книги за изкуството. Преди броени дни е постъпило първото голямо дарение – част от богатата библиотека на покойния русенски поет Здравко Кисьов, съобщи БГНЕС.

„Бог направи една невероятна метафора, защото последната стихосбирка, която Здравко Кисьов издаде, беше цялата на религиозна тематика. От неговата библиотека дойде и много поезия. Практически тук присъства цялата продукция на българската поетическа гилдия в последните три десетилетия преди смъртта на Здравко Кисьов. Има също художествена литература и детски приказки“, разказа отец Стефан от храма „Свети Николай Чудотворец“ .

Книги са дарени и от Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която ще си сътрудничи с църковната библиотека. Сбирката ще бъде мобилна и ще гостува в читалища, социални домове и други църкви от региона.

Прочетете още

caption (1)

Квадратната глава – необикновена библиотека в Ница

Носи името на Луи Нюсер Съвременната архитектура е на почит в Ница, както си личи …