Начало / Свят / Философът Норберт Болц получава наградата „Tractatus“

Философът Норберт Болц получава наградата „Tractatus“

Германецът е защитник на капитализма и на Тило Сарацин

На 23 септември за трети път ще бъде връчена наградата „Tractatus“, съобщи австрийският вестник “Ди пресе”. Тази година за философските си есета в книгата “Недолюбваната свобода” я получава Норберт Болц. Досегашните носители са австрийският есеист Франц Шу и немският историк на филосфията Курт Флаш.

Болц хвали капитализма и неравенството и защитава германския банкер Тило Сарацин от “истеричните реакции на левите либерали”. Сарацин предизвика скандал преди година с възгледите си, че политиката на Германия спрямо емигрантите е пагубна.

Болц също обича да провокира. Наричат го “адвокат на дявола”. През 2008 г. той развива теорията си за “студа на пазарите”. “Идеалната работна температура на капитализма е нула градуса”, казва Болц, – “Монетаризмът заплашва морала”.

Роден е през 1953 г. в Лудвигсхафен, дисертацията му е на тема “Философският екстремизъм между световните войни”. От 2002 г. е професор в университета във Виена по медийни науки. Неговата “Теория на новите медии” (1990) описва ликвидирането на книжните медии от компютърните. “На мястото на религиозната комуникация идва комуникацията като религия”, пише Болц. Той критикува и църквата, която според него трябва да проповядва повече ценности и по-малко догми.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …